Pomysł na dziś: Sprawdź jakie właściwości ma skrobia
Zobacz jak wspólnie zrobić trzy proste eksperymenty i świetnie się przy tym bawić!
EKSPERYMENT 1: zrób swój własny klej
Każdy z nas zapewne ma klej w swoim domu. Przydaje się on nie tylko do zadań plastycznych, ale ma także zastosowanie w życiu codziennym. Na pytanie, skąd możemy wziąć klej, większość odpowie, że można go kupić w sklepie papierniczym. To prawda, ale klej można także zrobić samemu w domu. Jak? Wystarczy wykonać prosty eksperyment.
Potrzebujemy:
- skrobię (mąka kukurydziana lub ziemniaczana)
- wodę
- kwasek cytrynowy
- wagę kuchenną
- dzbanek ze skalą pomiarową
- mały rondelek
- kuchenkę
UWAGA: Dzieci powinny wykonywać ten eksperyment z osobą dorosłą
ZACZYNAMY !
1. Najpierw przy użyciu wagi kuchennej odmierzcie 10 g skrobi.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/f4ce4abacba9aac24783666a899188c6.jpg.webp)
2. Odważoną ilość skrobi wsypcie do rondelka i dodajcie do niego 50 ml wody. Całość starannie zamieszajcie, tak aby nie powstały grudki. Teraz niech osoba dorosła umieści rondelek na kuchence i podgrzeje roztwór na małym ogniu, cały czas mieszając zawartość.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/eaaa0145b8d1fb3ef1daed7b03cea212.jpg.webp)
3. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, a potem gęstnieć, osoba dorosła może zdjąć rondelek z kuchenki.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/ba278f2a3126f451cec44bd84b398361.jpg.webp)
4. Pozostawcie mieszaninę do wystygnięcia.
Brawo! Domowy klej gotowy.
EKSPERYMENT 2: poszukiwanie skrobi
Głównym składnikiem kleju w naszym eksperymencie jest skrobia. Substancje tę można znaleźć w różnych roślinach. Ale jak sprawdzić, które rośliny ją zawierają, a które nie? Znamy łatwy sposób, by to sprawdzić.
Potrzebujemy:
- 2-3 owoce lub warzywa (np. jabłko, ziemniak, cytryna, ogórek)
- sypkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego (np. ryż, kasza, mąka)
- roztwór z jodyny lub roztwór z płynu Lugola (do kupienia w aptece)
ZACZYNAMY!
1. Owoce i warzywa przekrójcie na pół i ułóżcie na stole lub tacy. Produkty sypkie umieście w małych miseczkach lub usypcie z nich kopczyki.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/1cf9df7b68cf1840dc905a58240bfa07.jpg.webp)
2. Za pomocą butelki z zakraplaczem lub pipetki na każdym produkcie umieśćcie kilka kropli płynu Lugola. Obserwujcie, jak zmienia się jego kolor w kontakcie z produktami.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/fbdbb07363d1a1702c17f0dcaf82d2e0.jpg.webp)
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/c4371cd57080df2bac4ceb57e4f0fb3a.jpg.webp)
Jeżeli płyn zmienia swój kolor z jasnobrązowego na ciemnogranatowy lub czarny, to produkt zawiera skrobię.
Brawo! Teraz już wiecie, gdzie znaleźć skrobię.
EKSPERYMENT 3: wytwarzanie skrobi
Jak wykazał poprzedni eksperyment, jednym z produktów, który zawiera skrobię jest ziemniak. Jesteście ciekawi, jak wytworzyć z niego skrobię? Przeprowadźmy krótkie doświadczenie.
Potrzebujemy:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- lnianą ściereczkę do naczyń
- 2 średniej wielkości miski (najlepiej plastikowe)
- tarkę kuchenną
- łyżkę
- naczynie żaroodporne
- dzbanek ze skalą pomiarową
- wodę
- piekarnik
UWAGA: Dzieci powinny wykonywać ten eksperyment z osobą dorosłą
ZACZYNAMY!
1. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce i przełóżcie do miski.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/909e83326b6442a8c20f418f94605171.jpg.webp)
2. Dodajcie do nich 300 ml wody i wymieszajcie.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/a90f9c27d802a455030f680db75e9ca4.jpg.webp)
3. Weźcie drugą miskę i rozciągnijcie nad nią lnianą ściereczkę. Następnie wylejcie na nią mieszaninę startych ziemniaków i wody.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/58762874b32bc75c97b4516441feca50.jpg.webp)
4.Gdy większość wody przesiąknie przez ściereczkę, odciśnijcie pozostałą jej część. Następnie pulpę ziemniaczaną włóżcie do osobnej miski i dolejcie do niej trochę wody. Wymieszajcie i powtórzcie czynność z odciskaniem przez ściereczkę nad miską. Zauważycie, że ma dnie miski pojawił się biały osad. Ostrożnie odlejcie wodę z miski, tak aby osad pozostał na dnie.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/7165f1c1564ad18eb02e80b2eda53387.jpg.webp)
5. Biały osad wybierzcie łyżką z miski, przełóżcie do żaroodpornego naczynia i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 20 minut.
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/12/06/c90e7bf2f437903c2eccd94217e5540a.jpg.webp)
Brawo! To, co zostało, to czysta skrobia ziemniaczana!
Już wkrótce kolejne eksperymenty. Do zobaczenia!
![](https://cdn2.nowiny.pl/im/v1/attachment-image-900-widen-wm/2017/11/28/db58e012943cd5a1d781fc3bee3f1da8.PNG.webp)
Świat Młodych Badaczy to autorski projekt edukacyjny firmy Henkel kierowany do uczniów 2, 3 i 4 klas szkół podstawowych. Projekt realizowany jest w formie 90-minutowych interaktywnych, atrakcyjnych warsztatów. Dzieci – pod okiem wykwalifikowanych edukatorów – przeprowadzają proste eksperymenty badawcze. Interaktywne, praktyczne zajęcia mają zachęcać dzieci do samodzielnego myślenia: zadawania pytań i stawiania hipotez, poszukiwania odpowiedzi, prowadzenia obserwacji, analizy zjawisk i wyciągania wniosków. W konsekwencji uczniowie mają możliwość poczuć się jak prawdziwi badacze w laboratorium. W ramach polskiej odsłony projektu, realizowanej od 2016 r., w warsztatach wzięło już udział 1300 dzieci. W Raciborzu w zajęciach „Świat Młodych Badaczy” weźmie udział ponad 800 dzieci z kilkunastu szkół podstawowych.
Więcej o projekcie „Świat Młodych Badaczy” na stronie www.henkel-swiatmlodychbadaczy.pl
Materiał zewnętrzny