Ostatnia wycieczka w ramach cyklu "Podróżuj z Ignacym"
Szósta (i zarazem ostatnia) wycieczka w ramach Roku Początków Górnictwa Węglowego na ziemi rybnickiej odbędzie się w niedzielę 23 października. Jej uczestnicy wybiorą się na spacer po Radlinie szlakiem Emmy i Marcela, odwiedzając najciekawsze z punktu widzenia turystyki postindustrialnej miejsca.
W rolę przewodnika wcieli się Joanna Stebel, prowadząca blog Sassy Silesian pasjonatka dziedzictwa przemysłowego śląskiej ziemi.
"Szlak Emmy i Marcela - Industrialne Atrakcje Radlina" to ścieżka edukacyjna poprowadzona wzdłuż miejsc związanych z historią górnictwa. To kolebka przemysłu węglowego ziemi rybnickiej, która kryje w sobie mnóstwo ciekawych i zapomnianych miejsc i historii.
Szlak Emmy i Marcela to w sumie 17 miejsc na terenie Radlina, w większości symbolizujących byłe kopalnie, szyby, w tym również bieda-szyby. Z drugiej strony to miejsca z górnictwem i historią górniczego Radlina związane nierozerwalnie, choć nie są wprost miejscami dawnych zakładów przemysłowych. (polskieszlaki.pl)
Harmonogram:
- 10:00 - wyjazd autokarem z przystanku obok byłego PKS w Rybniku (przy Biedronce, ul. 3 Maja 31)
- 10:30 - wyjazd z terenu Zabytkowej Kopalni Ignacy
- 10:45 - wejście do Izby Regionalnej
- 11:30 - początek spaceru w Radlinie
- 14:30 - obiad w restauracji Szykowna
- 15:30 - powrót do Zabytkowej Kopalni Ignacy
- 16:15 - pokaz pracy maszyny parowej
- 16:45 - powrót do centrum Rybnika
- 17:00 - zakończenie wycieczki obok byłego PKS w Rybniku
Można wsiąść do autokaru w centrum Rybnika, lub rozpocząć wycieczkę na terenie Zabytkowej Kopalni Ignacy.
Bilety:
– 50zł (normalny)
– 30zł (ulgowy do 18 roku życia)
Bilety do nabycia w kasie Zabytkowej Kopalni Ignacy lub online poprzez stronę bilety.kopalniaignacy.pl
W cenie biletu przejazdy autokarem, przewodnik, wstęp na pokaz pracy maszyny parowej w Zabytkowej Kopalni Ignacy oraz dwudaniowy obiad w restauracji Szykowna (rosół ze swojskim makaronem oraz rolada z kluskami i modrą kapustą).
W przypadku gdyby ktoś preferował opcję wegetariańską prosimy o informację najpóźniej do czwartku 20 października. (telefonicznie 32 4407 924, mailowo a.kies@kopalniaignacy.pl lub poprzez messenger Zabytkowej Kopalni Ignacy).
/Materiały prasowe/