Jakie warzywa i owoce warto jeść na co dzień? Sprawdź!
Wiele badań naukowych dowodzi, że niektóre warzywa i owoce mają szereg dobroczynnych właściwości. Prowadzenie zdrowego trybu życia, stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety oraz wykorzystywanie warzyw i owoców z ekologicznych upraw to szansa na poprawę jakości swojego życia. Sprawdź, jakie warzywa oraz owoce najlepiej wpływają na organizm człowieka.

Nie każdy wie, że nawet odpowiednio skomponowane posiłki składające się z warzyw, owoców i mięs stanowią podstawę do zdrowego żywienia. Specjaliści w tym zakresie wskazują, że włączenie do swojej diety najpopularniejszych warzyw pozwala dostarczyć do organizmu wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Owoce takie, jak mango, ananas czy banan również mają wiele pożytecznych składników, które stanowią nieodłączny element zdrowej i zbilansowanej diety.
Top 10 owoców i warzyw, które warto włączyć do codziennego żywienia
- Kiełki – mimo ich niewielkich rozmiarów są naprawdę wartościowym składnikiem codziennej diety. Używaj ich do śniadania, a dostarczysz swojemu organizmowi witaminy C, E oraz wielu innych składników odżywczych.
- Awokado – może być składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Ten owoc zawiera witaminy z grupy A, C, E, K oraz H. Warto dodać, że jest też doskonałym źródłem kwasu foliowego.
- Rukiew wodna – to warzywo jest niezastąpionym źródłem witaminy A, C oraz K, a także działa jako przeciwutleniacz. Podnosi odporność i pozytywnie wpływa na stan skóry oraz włosów.
- Szparagi – szparagi występują tylko sezonowo, ale warto włączyć je do swojej diety. Dzięki nim dostarczysz do swojego organizmu witaminę B, fosfor, jod i potas.
- Zielone warzywa – wszelkiego rodzaju zielone warzywa są doskonałym źródłem witamin, folianów oraz beta-karotenu. Zaliczamy do nich sałatę rzymską, roszponkę, rukolę i kapustę pekińską.
- Szpinak – to warzywo jest cennym źródłem witamin, potasu oraz magnezu. Świetnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do prawidłowej pracy serca.
- Jarmuż – jest podstawowym beta-karotenem, zawiera witaminę C oraz witaminę K. Ma intensywny smak i doskonale nadaje się jako dodatek do dań obiadowych i szejków.
- Zielony groszek – to warzywo również nie jest dostępne przez cały rok, ale jest doskonałym źródłem błonnika. Można powiedzieć, że jest podstawowym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.
- Papryka czerwona – magnez, żelazo witaminy i minimum kalorii. Tym właśnie wyróżnia się czerwona papryka, którą kupisz bez problemu przez cały rok w sklepach spożywczych.
- Marchewki – są smaczne, ale także zdrowe. Jej dobroczynne właściwości wynikają
z zawartości wielu składników odżywczych, które działają przeciwzapalnie, oczyszczają organizm oraz pozytywnie wpływają na wzrok człowieka.
Ciekawostka! Wiesz, że mango to rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków?
Materiał zewnętrzny