Człowiek + ekologia = przyszłość
Niepodobny do żadnych poprzednich, ten rok powoli dobiega końca. Dla wielu z państwa z pewnością jest to moment do refleksji, ile można było zyskać, a ile stracić. Dla wielu susza była przyczyną obniżki plonów zwłaszcza, że z powodu braku wilgoci ucierpiały uprawy jare. Obraz zniszczeń przedstawiały wyschnięte łąki i pastwiska, szczególnie ważne dla utrzymania pogłowia zwierząt gospodarskich. Ich właściciele muszą dziś zweryfikować opłacalność swej hodowli. Tegoroczna pogoda nie sprzyjała też siewom zbóż ozimych i rzepaku. Niektórzy jednak rolnicy posiadający gospodarstwa o wysokiej kulturze rolnej, pomimo suszy zebrali wysokie plony i dziś cieszą się z efektów swej pracy.
Z jednej strony więc trudno oprzeć się przekonaniu, że pomimo wysiłku włożonego w rozwój gospodarstwa, często jego efekty zależą od sił wyższych, jak kapryśna aura, które nie pozwala przewidzieć tak do końca, co może się wydarzyć. Z drugiej nowoczesne rolnictwo i świadomość prowadzenia gospodarstwa zgodnie z dobrą praktyką rolniczą z pewnością przynosi korzyści nawet w trudnych warunkach.
Obecnie przed rolnikami kolejne wyzwanie, jakimi są gospodarstwa ekologiczne lub gospodarstwa prowadzone w ramach programu rolnośrodowiskowo-klimatycznego, na które można uzyskać korzystne dofinansowanie unijne. Warto więc wiedzieć czy to co dziś jest popularne wśród konsumentów poszukujących zdrowej, naturalnej żywności, może być również opłacalne w przyszłości.
Zachęcam do lektury!
Ewa Osiecka