To młodzież zdecyduje czy będzie się kształcić na kierunku technik agrobiznesu
Sprzyjający klimat do kształcenia młodzieży na kierunku technik agrobiznesu dostrzegł przedsiębiorca rolny, przedstawiciel Śląskiej Izby Rolniczej Zygmunt Wallach z Bieńkowic. Jeśli w głubczyckiej szkole rolniczej może być osiem kierunków, to dlaczego w Raciborzu nie mógłby powstać chociaż jeden – zastanawia się rolnik. Patrząc zaś z perspektywy ojca gimnazjalisty, chciałby aby jego syn, a być może również jego koledzy, podjęli naukę w takim technikum, aby w przyszłości kontynuować rolnicze tradycje. – Na terenie powiatu mamy trzy najlepsze gminy rolnicze: Pietrowice Wielkie, Krzyżanowice i Krzanowice, a młodzież ucieka do szkoły w Głubczycach – martwi się pan Zygmunt.
Dobry zawód rolnika
Dlatego utworzeniem kierunku technik agrobiznesu zainteresował dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu Jacka Kąska. – Technik agrobiznesu to bardzo ciekawy i obecnie niezwykle aktualny zawód, łączący cztery podstawowe zagadnienia rolnictwa, jakimi są: produkcja, zagadnienia ekonomiczno-prawne, ekologia i fundusze unijne – wylicza dyrektor CKZiU nr 1. Szkoła uzyskała też wstępną propozycję współpracy z Przedsiębiorstwem Rolno-Przemysłowym „Agromax” w Raciborzu oraz Kombinatem Rolnym w Kietrzu. Dyrektor docenia też merytoryczne wsparcie Zygmunta Wallacha, który objeździł gimnazja powiatu raciborskiego, aby zachęcić młodzież do podjęcia nauki na nowym kierunku rolniczym. Szczególnie, że w czasie nauki uczniowie będą mogli zapoznać się z produkcją roślinną i zwierzęcą, nauczą się wyboru właściwej dla zawodu opłacalności ekonomicznej i uwarunkowań prawnych. Poznają także zasady wypełniania podstawowych dokumentów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej i uzyskiwania dopłat do tej produkcji z funduszy unijnych.
Agroprzedsiębiorca z rolniczą perspektywą
Jeśli udałoby się utworzyć taki kierunek zawodowy, wówczas jego uczniowie uczyć się będą, takich przedmiotów, jak: produkcja i pozyskiwanie surowców, marketing w agrobiznesie, przedsiębiorczość, rachunkowość, przetwórstwo spożywcze, wybrane zagadnienia z psychologii, technikę biurową i komputerową, wybrane zagadnienia prawne, zarządzanie firmą.
Natomiast przyszli absolwenci mogą kontynuować naukę w ramach studiów licencjackich lub magisterskich m.in. na uczelniach ekonomicznych i rolniczych lub podjąć pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego, firmach handlowych, urzędach administracji samorządowej.
Technik agrobiznesu będzie posiadał umiejętności, które umożliwią mu podjęcie działalności na własny rachunek np. prowadzenie gospodarstwa rolniczego, agroturystycznego lub organizowania wypoczynku ekoturystycznego dla mieszkańców dużych aglomeracji miejskich w kraju i zagranicą. Poza tym będzie mógł samodzielnie prowadzić własną produkcję gospodarczą, ubiegać się o fundusze strukturalne UE, podejmować prace w instytucjach związanych z rolnictwem.
O utworzeniu kierunku technik agrobiznesu zdecyduje jednak zainteresowanie młodzieży, która wybierze go do dalszego kształcenia.
– Technik agrobiznesu to bardzo ciekawy i obecnie niezwykle aktualny zawód, łączący cztery podstawowe zagadnienia rolnictwa, jakimi są: produkcja, zagadnienia ekonomiczno-prawne, ekologia i fundusze unijne – wylicza dyrektor CKZiU nr 1 Jacek Kasek.