Zrealizowane marzenie
O poszukiwaniu prawdziwej miłości, trudnych wyborach, jakich muszą dokonywać młodzi ludzie, by odnaleźć właściwe uczucia, a także o zazdrości i przemocy - opowiedziała w swej sztuce teatralnej bolesławianka Dorota Tomaszek. Debiutanckie przedstawienie „Zdążyć przed czasem” zaprezentowane zostało mieszkańcom Bolesławia. Autorka sztuki jest uczennicą I Liceum Ogólno-kształcącego w Raciborzu, i w tym roku zdawać będzie maturę. Do swojego pierwszego spektaklu nie tylko napisała scenariusz, ale i wykonała scenografię oraz sama go wyreżyserowała. Wystawiając sztukę udało mi się zrealizować moje marzenie. Pomogły mi w tym koleżanki i koledzy z Bolesławia - mówi przejęta teatralną premierą Dorota Tomaszek.
Do przedstawienia bolesławska młodzież przygotowywała się dziesięć miesięcy. Ciężka praca przeplatała się z zabawą, co pozwoliło młodym ludziom zbliżyć się do siebie i lepiej się poznać. Bawiąc się w teatr jednocześnie dawali z siebie wszystko - wspomina czas wielogodzinnych prób prowadząca świetlicę Alicja Fichna.
W przedstawieniu wystąpili: Justyna Stuchły, Michał Koczwara, Daniel Bedrunka, Darek Nowak, Karolina Frencel, Magda Tomaszek i Bronisława Malura. Muzykę przygotowała Barbara Stuchły. Sztuka warta obejrzenia jest przede wszystkim ze względu na wspaniały młodzieżowy język, nierzadko o humorystycznym zabarwieniu. Ciekawe jest też spojrzenie młodej autorki na problemy własnego pokolenia, gdyż jak twierdzi, przykłady zaczerpnęła z życia.
Na przedstawieniu obecny był dyrektor Gminnego Zespołu Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki w Tworkowie Grzegorz Utracki, który kwiatami podziękował Dorocie Tomaszek i bolesławskiej młodzieży za zrealizowanie sztuki.
(os)