Zapraszają na dożynki
Impreza rozpocznie się 20 września w Raciborskim Domu Kultury konferencją pt. „Perspektywy rozwoju sektora rolno-spożywczego w procesie integracji europejskiej”. Sympozjum jest skierowane do rolników i samorządowców. Nastąpi tam też otwarcie wystawy etnograficznej pt. „Tradycje rolnicze i kulinarne Regionu Śląska i Moraw”.
21 września na placu Długosza i Rynku rozpoczną się imprezy plenerowe - otwarcie wystaw i prezentacja (Raciborskie Kulinaria) rzemiosła i restauracji, ekologicznej żywności i produktów rolniczych w ramach Targów Gastro - Tour - Salon (oprzyrządowania branży gastronomicznej) oraz szkół gastronomicznych. W ramach tzw. Salonu Restauracyjnego zorganizowany zostanie konkurs na najlepszy dożynkowy wyrób gotowy oraz najlepsze dożynkowe danie kulinarne. Będzie to część konkursu pod nazwą Śląski Konsumencki Znak Jakości w branży spożywczej. Na zakończenie odbędzie się koncert Jacka Stachursky’ego z zespołem.
Główne uroczystości dożynkowe odbędą się 22 września w niedzielę na stadionie Ośrodka Sportu i Rekreacji i w centrum miasta. Otwarte zostaną wystawy osiągnięć hodowlanych, maszyn i sprzętu rolniczego, technologii upraw oraz ochrony roślin i zwierząt. Następnie odprawiona zostanie uroczysta msza święta koncelebrowana pod przewodnictwem metropolity katowickiego arcybiskupa Damiana Zimonia, a potem odbędzie się przemarsz korowodu dożynkowego przez śródmieście Raciborza. Po nim na stadionie miejskim rozpocznie się koncert prezentujący folklor województwa śląskiego oraz festyn. Finałem dożynek będzie pokaz sztucznych ogni.
(w)