Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 35 (543) Data wydania: 28.08.02

Kulinarna stolica Śląska

Wrzesień jak co roku będzie dla Raciborza świętem, ale tym razem będzie kojarzył się dodatkowo z pierwszymi w historii miasta Dożynkami Wojewódzkimi i promocją miasta poprzez organizację Festiwalu Producentów Żywności „Kulinaria”. O tym niekonwencjonalnym sposobie promowania Raciborza rozmawiamy z pełnomocnikiem Zarządu Miasta ds. organizacji dożynek - Gabrielą Lenartowicz.

- Skąd wziął się pomysł „Kulinariów”?
- Od dłuższego czasu myśleliśmy o cyklicznej imprezie, będącej wyznacznikiem promocyjnym miasta. Taka impreza nie mogła być podobna do innych, bo by się zgubiła wśród licznych letnich festynów. Racibórz kojarzy się w odmienny sposób na tle Śląska. Chcieliśmy podkreślić walory przyrodnicze i naturalne zasoby tej ziemi, które przekładają się na efekty rolnicze. Chodzi o kilkusetletnią tradycję, uwarunkowania naturalne i rozwój postaw i umiejętności  rolników oraz przetwórców. Z uwagi na transformację gospodarczą istnieje pilna konieczność, by rolę państwowych zakładów przetwórczych, z których słynął Racibórz, przejęły mniejsze firmy, które lepiej radzą sobie w dzisiejszych warunkach. Finalnym produktem działalności rolników, producentów żywności jest po prostu danie na talerzu i stąd właśnie „Kulinaria”. Poza tym wyraz tej działalności musi mieć charakter medialny, który trafi do odbiorców.
- Ten charakter zyskujecie poprzez połączenie imprezy konsumpcyjnej z wydarzeniem kulturalnym, jakim będzie w mieście koncert gwiazdy muzyki pop. Wysłuchają go odwiedzający raciborski rynek, gdzie powstanie „restauracja pod chmurką”.
- To tzw. „salon restauracyjny”, który będzie przez 2 dni oferował gościom konsumpcję. Zaprezentują się tam ogródki restauracyjne wraz z zapleczem. Poszczególni wystawcy lansować będą swoje „sztandarowe” danie, w porcji i cenie na każdą kieszeń. Zorganizujemy konkurs na najlepsze danie i show kulinarny z kucharzami, którzy pokażą jak przyrządza się niektóre potrawy. Ponadto zaprosiliśmy na prezentację szkoły gastronomiczne, w tym również czeskie. Liczymy na zainteresowanie publiczności, bo tę część urozmaicają koncerty młodzieżowych grup rockowych, w dodatku raciborskich. Na zakończenie proponujemy występ gwiazdy, obecnie „na topie” - Stachursky’ego. W niedzielę na scenie pojawią się międzynarodowe zespoły folkowe. Obecnie obserwujemy wielką modę na folk we współczesnej aranżacji i sądzę, że ich występy spodobają się. Chcemy aby była to impreza targowo-wystawiennicza, jednocześnie o charakterze festiwalowym, z bogatym programem kulturalnym. Powinno być to święto miasta takiego, jakim jest i takiego, jakim chcemy by było - gdzie m.in. kwitnie przetwórstwo, które odnajduje swoje miejsce w regionie śląskim. To jest nisza rynkowa, którą można jeszcze zapełnić, a mamy do tego najlepsze warunki, zważywszy na szansę, która pojawia się w związku ze wspieraniem tej działalności pomocą finansową z Unii Europejskiej.
- Mamy zatem do czynienia z przysłowiowym łączeniem przyjemnego z pożytecznym. Publiczność powinna  dopisać, a wystawcy zyskają klientów na swoje potrawy. To dla nich szansa na skuteczną promocję na dużą skalę.
- Mamy na uwadze kondycję raciborskich przedsiębiorstw i restauratorów. Nie ma co ukrywać, że w naszej obyczajowości nie funkcjonuje tradycja bywania w restauracjach i spędzania tam wolnego czasu. Chcemy taki obyczaj „sprowokować”. Wielu Raciborzan korzysta z usług czeskich restauratorów m.in. dlatego, że u nas przyjął się stereotyp, że na chodzenie do polskiej restauracji niewielu ludzi stać. Owszem, czeski system podatkowy i niskie marże czynią ich ofertę atrakcyjniejszą cenowo. Trzeba jednak wziąć pod uwagę koszty podróży i czas poświęcony na dojazd do lokalu za granicą. Nie zawsze jakość idzie w parze z ceną. U nas są ciekawsze potrawy, otoczenie i swoisty klimat. Ceny naprawdę nie są odstraszające, a my chcemy pomóc to udowodnić.
- Nie tylko konsumpcja i rozrywka wypełnią program Festiwalu Producentów Żywności. Weekend „dożynkowy” rozpocznie się od konferencji specjalistów, będzie też historia i prezentacja na placu Długosza.
- Imprezę na rynku poprzedzi piątkowa konferencja w Raciborskim Domu Kultury na temat przygotowań  miejscowego sektora żywnościowego do integracji Polski z Unią Europejską.  Równocześnie odbędzie się zjazd delegatów Śląskiej Izby Rolniczej i śląskich sołtysów. W czasie konferencji otwarta zostanie wystawa etnograficzna, poświęcona tradycjom kulinarnym Raciborszczyzny. Poza salonem restauracyjnym odbywać się będzie na placu Długosza wystawa produktów żywnościowych, połączona z ich sprzedażą. Reprezentowane będą zakłady mięsne, sektor przetwórczy, cukierniczy i piekarniczy z całego Śląska, z naciskiem na subregion południowo-zachodni, czyli najbliższych sąsiadów Raciborza. Miasto ponosi cały ciężar kosztów oprawy tej imprezy. Stwarza warunki dla promocji firm. Chcemy przez to wywołać zainteresowanie odbiorców.
- Nadarza się znakomita okazja pokazania się na dużej imprezie.  Festiwal „Kulinaria” połączony będzie z dożynkami wojewódzkimi. Pojawi się dużo „ważnych” gości, od sołtysa po marszałka województwa i ministra gospodarki. W dodatku obrzędy dożynkowe są atrakcyjne wizualnie i przyciągną widzów.
- Mamy okazję wypromować miasto jako centrum regionu w zakresie gospodarki żywnościowej. To jest nasz pomysł na rozwój miasta. To nas odróżnia m.in. od aglomeracji katowickiej. Tam przemysł ciężki, tu przetwórczy. Ten sektor był kiedyś niezwykle silny w Raciborzu, chcemy go reaktywować i na niego właśnie postawić. Jest szansa na jego ponowną świetność. W tym kierunku podążają dziś kraje rozwinięte i Unia Europejska. Mamy warunki by do nich dołączyć.
- Gdyby znaleźli się jeszcze zainteresowani aktywnym udziałem w imprezie 20-22 września, gdzie mogą znaleźć więcej szczegółów na temat jej organizacji i wymogów uczestnictwa?
- Wszystkie potrzebne  informacje zamieściliśmy na stronie internetowej dożynek (www.raciborz.pl) tam znajduje się link oznaczony maskotką dożynkową). Polecam też kontakt z biurem organizacyjnym „Dożynek 2002”, które mieści się na parterze raciborskiego Urzędu Miasta (tel. 755 20 23).

rozmawiał
Mariusz Weidner