Rolnicze zagłębie
Racibórz, tak jak dawniej, może śmiało produkować duże ilości zdrowych, ekologicznych płodów rolnych. Wynika to z opracowania pt. „Kompleksowe badanie jakości i przydatności gleb w mieście wraz z opracowaniem raportu i wskazań ich zagospodarowania”, przygotowanego przez Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Politechniki Śląskiej.
Materiał przygotowali prof. Jerzy Ciba, dr inż. Jan Cebula oraz Tomasz Motyka. Naukowcy twierdzą, że Gmina Racibórz ma bardzo dobre warunki glebowe sprzyjące produkcji ekologicznej żywności. Gleba ma doskonałe parametry fizyczne i skład chemiczny. Poziom zanieczyszczeń jest znacznie niższy aniżeli dopuszczają to normy. Badania te potwierdziły wcześniejsze, prowadzone w latach 1982-1997 przez Ośrodek Badań i Kontroli Środowiska PP w Katowicach przy współ-pracy z Instytutem Ekologii Terenów Uprzemysłowionych. Większość gleb na całej Raciborszczyźnie zaliczono wówczas do klasy O, czyli ziemi nie zanieczyszczonej o naturalnych zawartościach metali śladowych.
W opinii rolników to ważki atut, ale bez sieci instytucji tzw. otoczenia rolnictwa, czyli doradztwa, szkoleń, zakładów przetwórstwa rolnego i taniego systemu kredytowania nie ma co myśleć o intensyfikacji produkcji rolnej.
(w)