SYSTEM HACCP – co to takiego?
HCCP to nowe wymogi dla przedsiębiorców. Już od 2004 r. wszystkie firmy z branży spożywczej będą musiały rozpocząć wdrażanie systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP. System ten dotyczy nie tylko producentów, przetwórców żywności, lecz także miejsc obrotu żywnością. Jego brak może mieć tylko negatywne konsekwencje, do eliminacji z rynku włącznie.
Dlatego szansą na uniknięcie tych konsekwencji jest udział w szkoleniu na temat wprowadzania systemu, które organizuje Śląskie Towarzystwo Gospodarcze PRO EUROPA z Raciborza. Są one dofinansowane w ramach projektu „Rozwój Zasobów Ludzkich - Szkolenia dla pracowników MŚP”. Przedsiębiorca ponosi tylko 20 proc. kosztów szkolenia.W przypadku szkolenia pt. „System HACCP - podstawy, ogólne pojęcia, wymagania” opłata od osoby za uczestnictwo w dwudniowym kursie wynosi: w przypadku szkolenia stacjonarnego - 146 zł, w przypadku szkolenia wyjazdowego - 202 zł. Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia dla zorganizowanej grupy, przy czym jej liczebność powinna wynosić minimum 10 osób.
Udział w szkoleniu to pierwszy z etapów we wdrażaniu systemu HACCP. Każde przedsiębiorstwo, z którego przynajmniej dwóch przedstawicieli będzie w nim uczestniczyć, ma prawo do bezpłatnych, indywidualnych usług doradczych pomocnych w praktycznym zastosowaniu nabytych kwalifikacji i wymaganych standardów.
Śląskie Towarzystwo Gospodarcze PRO EUROPA, Racibórz, pl. Dworcowy 16, tel./fax 32/415 54 39, e-mail: proeuropa@silesianet.pl, www.proeuropa.silesianet.pl.
(r)