Palce lizać
Łamańce z makiem, zupa rybna, grzybowa, grochowa, krokiety, miodówki, zielone śledzie w kapuście, pieczony karp, marynowana dynia, niezliczone rodzaje ciastek i sałatek, moczka oraz wiele innych wigilijnych smakołyków, zaprezentowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Rzuchowa, Łańców, Kobyli i Pogrzebienia podczas konkursu potraw regionalnych pn.: „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Jurorzy wybrani zostali spośród zaproszonych przedstawicieli władz gmin oraz powiatu raciborskiego. Kulinarnym zmaganiom przypatrywał się też Stanisław Gardoń, prezes Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie. Jury jednomyślnie postanowiło nagrodzić wszystkie prezentacje. Jednak najbardziej oczekiwanym przez gości i uczestniczki konkursu był moment degustacji przygotowanych specjałów. Była to okazja do posmakowania specyfików, przenoszących w bożonarodzeniowy nastrój oraz porównania ze sobą, wydawałoby się, tych samych potraw.W świątecznym klimacie utrzymany był też przygotowany program artystyczny. Dzieci z rzuchowskiego Zespołu Szkolno-Przedszoklnego zaprezentowały jasełka, zaś chór „Rzuchowianki” z tamtejszego KGW wystąpił z kolędami.
Impreza odbyła się 11 grudnia w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Rzuchowie. Jej organizatorami byli Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Mikołowie Rejonowy Zespół w Raciborzu oraz Urząd Gminy w Kornowacu. W przyszłym roku gospodarzem konkursu na świąteczne dania będzie Borucin i gmina Krzanowice - zapowiedziała Bożena Jankowska z raciborskiego rejonu ODR, inicjatorka przedsięwzięcia.
(Adk)