Po europejsku
Dzień Europejski „Wiosna w Europie” po raz czwarty, 20 kwietnia, zorganizowany został w Gimnazjum w Kornowacu.
Impreza podzielona była na dwie części. Najpierw uczniowie prezentowali poszczególne państwa europejskie. W tym roku były to kraje śródziemnomorskie i dwa z basenu Morza Bałtyckiego. Uczniowie sami decydowali o formie i sposobach prezentacji. Ich zadaniem było pokazanie tego, co według nich jest tam najciekawsze, atrakcyjne dla turystów, co wyróżnia konkretne państwo od innych - powiedziała nam ucząca w gimnazjum Jolanta Błaszczok, organizatorka przedsięwzięcia. Gimnazjaliści czynili to za pomocą scenek rodzajowych przygotowanych przez każdą klasę. Informacje dotyczące powierzchni, liczby mieszkańców czy formy sprawowania rządów, przeplatane były m.in. typowymi dla poszczególnych krajów tańcami i piosenkami. Uczniowie przygotowali też charakterystyczne potrawy, według oryginalnych przepisów kulinarnych, np. sałatkę macedońską, ciastka z oliwkami, rodem z Cypru czy serowe ciastka z Malty.
W ten sposób chcemy połączyć zabawę z nauką. Tematyka imprezy jest jedną ze ścieżek edukacyjnych, realizowanych w gimnazjum. Choć występuje tylko kilka osób, w przygotowaniach bierze udział cała szkoła - zapewniła Jolanta Błaszczok. Do prezentacji uczniowie przygotowywali się już na kilka miesięcy wcześniej. Państwo, o którym mieli opowiedzieć, wybierali w drodze losowania. Co roku lista jest inna. Poprzednio prezentowane były kraje skandynawskie, innym razem najbliżsi sąsiedzi Polski.
W drugiej części odbył się konkurs pn. „Co wiem o Europie”. Startowały w nim trzyosobowe drużyny z każdej klasy. Konkurs podzielony był na trzy bloki tematyczne, w których uczniowie mogli wykazać się wiedzą o Europie, m.in. jej historii, kulturze, mapie politycznej i fizycznej, Unii Europejskiej oraz ekologii. Dzień ten został bowiem połączony ze szkolnymi obchodami Święta Ziemi.
(Adk)