Akcja na stacjach
Dwa mandaty karne nałożyli pracownicy Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej na właścicieli stacji paliw, prowadzących punkty gastronomiczne. W dniach 22-25 sierpnia sprawdzone zostały 4 obiekty, usytuowane przy głównych trasach komunikacyjnych Raciborszczyzny.
Kontrole odbyły się w ramach akcji ogólnopolskiej, ogłoszonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Dotyczyły stanu sanitarno-higienicznego toalet oraz punktów gastronomicznych. Spowodowane zostały wzmożonym w czasie wakacji ruchem na drogach. Sprawdzałyśmy warunki przechowywania żywności, terminy przydatności do spożycia produktów spożywczych, porządek i czystość w pomieszczeniach, a także na zewnątrz obiektu, ważność książeczek zdrowia personelu oraz warunki sanitarne w pomieszczeniach WC dla klientów i obsługi stacji - wylicza Ewa Winiarska, pracownik działu Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku raciborskiej PPIS.
Z zebranych informacji wynika, że raciborskie stacje nie budzą większych zastrzeżeń. We wszystkich, które zostały skontrolowane, toalety dla klientów są utrzymane w odpowiednim stanie, czyli zaopatrzone są w bieżącą ciepłą i zimną wodę, mydło w płynie, papier toaletowy i jednorazowe ręczniki. Obecnie stacje paliw budowane są zgodnie z najnowszymi wymogami, reprezentują wysoki standard obsługi klientów. Stanowią już nie tylko miejsce, w którym tankuje się paliwo, lecz zatrzymuje na odpoczynek, żeby coś zjeść - mówi Katarzyna Syma z działu Higieny Komunalnej raciborskiej PPIS.
Większych nieprawidłowości nie stwierdzono też przy funkcjonowaniu punktów gastronomicznych. W jednym przypadku kontrolerzy wykryli uchybienia dotyczące stanu zaplecza socjalnego dla pracowników. Na terenie innej stacji znaleźli natomiast przeterminowane batoniki i chipsy. W sumie pracownicy PPIS nałożyli dwa mandaty karne na łączną kwotę 150 zł.
(Adk)