Jak zostać maratończykiem
Zapiski Mistrza Polski Jana Deńcy - Jedz racjonalnie
Walka z nadwagą to jedna sprawa, ale ważne jest prawidłowe odżywianie. Trzeba uwzględnić w codziennym jadłospisie wiele różnych produktów. Im pożywienie bardziej urozmaicone, tym mniejsza szansa, że zabraknie jakiegoś ważnego składnika. Zdrowe odżywianie oparte jest na węglowodanach – fundamencie tzw. „piramidy zdrowia”. Są one głównym „dostawcą” energii podczas biegu długodystansowego. Po ich przemianie na glikogen, magazynowany w komórkach mięśni i wątrobie, otrzymujemy „paliwo z elektrowni”. Podczas długiego biegu jest ono stamtąd pobierane i spalane, będąc źródłem naszej energii. Na pierwszym piętrze piramidy znajdują się warzywa i owoce (dostarczają witamin, minerałów i mikroelementów). Systematycznie biegający człowiek potrzebuje ich więcej, zatem optymalnym rozwiązaniem jest równoległe wspomaganie witaminowe. Spożywanie większych ilości warzyw i owoców spowoduje, że organizm szybciej będzie sięgał do tłuszczowych rezerw, a wysiłek powodujący spalanie tłuszczów pozwoli szybciej pozbyć się nadwagi. Drugie piętro zajmują produkty białkowe, podstawowy budulec człowieka, w tym naszego systemu odpornościowego. Są niezbędnym składnikiem naszego pożywienia. Ideałem jest dostarczenie po połowie białka roślinnego jak i zwierzęcego. Niedobór białka (hipoproteinemia) powoduje, że czujemy się zmęczeni, bez wigoru. Obniża się wtedy odporność organizmu. Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze i słodycze – to najbardziej kaloryczne produkty. Trzeba je ograniczyć! Jeszcze o odżywianiu w następnym odcinku.