Regionalnie o kuchni
Promocja książki „Kuchnia raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej” towarzyszyła tegorocznemu jarmarkowi świątecznemu w miejscowym Centrum Kultury.
Świąteczne jarmarki to już gminna tradycja. Dwa razy w roku, na Boże Narodzenie i Wielkanoc, członkinie kół gospodyń wiejskich prezentują swoje wyszukane dania – wypieki, sałatki, dodatki. W tym roku jarmark połączono z promocją książki Grzegorz Wawocznego pt. „Kuchnia raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej”. Nie było to przypadkowe. Na łamach publikacji omawiającej historię jedzenia na naszej ziemi, znalazły się przepisy krzyżanowickich kucharek. Niektóre książkowe dania można było nawet skosztować. Sala tworkowskiego centrum kultury wypełniła się po brzegi. Degustacjom towarzyszył występ zespołu „Syryniczki”. Warto dodać, że na jarmarku swoje wyroby promowały zakłady cukiernicze Mieszko SA z Raciborza oraz lubomska przetwórnia mięsa Marii i Ernestyna Janetów.
(e.ż.)