Dwa światy w nogach
Kolarski Mistrz Świata, dwukrotny medalista olimpijski (Montreal 76’, dotąd nikt inny nie powtórzył takiego wyniku) i 17-krotny Mistrz Polski Mieczysław Nowicki odwiedził Racibórz na zaproszenie Klubu Olimpijczyka „Sokół”.
W programie pobytu znalazł czas dla zawodników i działaczy UKS „7” i CykloKlubu „Ziemia Raciborska”. Do spotkania doszło w ZSP nr 2 (dawna SP 7) w Ocicach. „Teraz pracuję w samorządzie łódzkim, ale czasem jeżdżę po kraju i zarażam młodzież pozytywnym bakcylem sportu” – mówił Nowicki. Wspominał swoje pierwsze kroki w wyczynowym kolarstwie, zalecał systematyczność i pracę tym, którzy chcą coś osiągnąć. „Zaczynałem od jazdy rowerem, który kupiłem za sprzedany złom i makulaturę. Wkrótce wybrałem się nim do Warszawy. Z położonej pod Łodzią miejscowości Piątek, gdzie mieszkałem było do stolicy 110 km” – wspominał słynny kolarz, a później także Minister Sportu (za jego kadencji wprowadzono emerytury dla zasłużonych sportowców, często pozostawionych bez opieki po zakończeniu kariery). Podkreślił, że w karierze przejechał tak wiele kilometrów, że starczyłoby na dwukrotne okrążenie świata. „Gdybym był mercedesem wymagałbym solidnego remontu” – żartował Nowicki. Wręczył kolarzom z Raciborza upominki przygotowane przez „Sokoła”, który sprowadził już 200 olimpijczyków do naszego miasta. Kierujący klubem Wojciech Nazarko obchodzi w tym roku 40-lecie działalności w lokalnym sporcie. Zdjęcia z pobytu M. Nowickiego w ZSP nr 2 są w naszym portalu.
(ma.w)