Plony Juniora
Turniej, który od sześciu lat odbywa się w Kuźni Raciborskiej, cieszy się dużym zainteresowaniem. 1 kwietnia w sali SP im. Wawrzynka rywalizowali młodzi i starsi zawodnicy.
Poziom jest tu zawsze wysoki. Przyjechały czołowe drużyny III i IV ligi, zawodnicy z UKS „Jedynka” Pszów, a także z Orzesza i Łazisk - mówi Julian Zieliński z MOKSiR.
W kategorii szkół podstawowych najlepsi byli: 1. Wojciech Wycisło, 2. Mateusz Lasota, 3. Marcin Kudla, 4. Jakub Święcicki (wszyscy z UKS Jedynka Pszów). W kategorii gimnazjalnej: 1. Piotr Czyrnia (Sokół Orzesze), 2. Kamil Piórecki, 3. Paweł Mysz, 4. Wojciech Kilian (wszyscy UKS Junior Kuźnia Raciborska). Szkoły ponadgimnazjalne: 1. Rafał Tkocz (UKS Junior Kuźnia Raciborska), 2. Sławomir Dychus (Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy), 3. Patryk Piper (MOW). Lubię sport i ciągłe bycie w ruchu. W tenisa grałem z przerwami, tak „na poważnie” od tamtego roku - mówi Sławomir Dychus, zdobywca II miejsca. Jego kolega, Patryk Piper, który zajął 3. miejsce przyznaje, że chciałby grać profesjonalnie w jakimś klubie.
Turniej seniorów również przyniósł emocje. Już od 15 lat gram w Tajfunie – mówi Gabriel Bieniewski. Po operacji biodra rodzice zabronili mi grać w futbol i wybrałem ping-ponga. Marzy mi się, żeby grać wyżej – opowiada.
(eŻ)