Pożegnalny występ
W przedświąteczny weekend 8 i 9 kwietnia na pływalni ZSOMS odbyły się zawody o „Puchar Dyrektora” m.in. z udziałem dwóch zaprzyjaźnionych ekip z Olomouca i Zlina.
Najważniejszym wydarzeniem jednak był start na własnej pływalni, po raz pierwszy od międzynarodowych sukcesów Katarzyny Dulian. Wicemistrzyni Europy okazała się najlepszą zawodniczką imprezy zdobywając puchar dyrektora ZSOMS Arkadiusza Tylki. Podopieczna Piotra Generalczyka nie wystąpiła w swojej koronnej konkurencji 200 m stylem klasycznym. Okazała się jednak najlepszą na 50 m i 100 m stylem klasycznym oraz na 100 i 200 m stylem zmiennym. Z dobrej strony pokazali się inni uczniowie SMS-u.
Zwyciężali: Anna Krasnowska, Mariusz Michalik, Ewa Posocka, Paweł Dembniak, Wiktor Łodyga, Daria Rudnik, Sylwia Kuśpiet, Magda Mongiało, Mateusz Pigulski, Ewelina Górecka (wyniki w portalu nowiny.pl). Szkolą ich w ZSOMS: Maria Gawliczek, Piotr Generalczyk, Sławomir Szwed, Ewa Lewandowska, Piotr Krużołek i Rafał Bałys. Zawodnicy w klasyfikacji generalnej rywalizowali w trzech kategoriach wiekowych: open, 17-18 lat i 16 lat i młodsi. Nagrodami finansowymi nagrodzono trójki najlepszych dziewcząt i chłopców.
Powiedzieli o zawodach
Katarzyna Dulian: Przygotowuję się do Mistrzostw Polski. Wyniki w granicach rekordów życiowych napawają mnie optymizmem. To dobry punkt wyjściowy. Chyba po raz ostatni jako uczennica SMS startowałam na mojej ulubionej pływalni.
Arkadiusz Tylka, dyrektor ZSOMS: Promujemy szkołę. Odbywają się konsultacje z rodzicami dzieci, którzy chcą trenować w Raciborzu, bo mamy dobre warunki dydaktyczno - szkoleniowe.
Arkadiusz Tylka, dyrektor ZSOMS: Promujemy szkołę. Odbywają się konsultacje z rodzicami dzieci, którzy chcą trenować w Raciborzu, bo mamy dobre warunki dydaktyczno - szkoleniowe.
Piotr Krużołek - wicedyrektor ds. sportu w ZSOMS: Startujący ustanowili wiele rekordów życiowych i stworzyli dobre widowisko. Przed świętami dobrze na tle krajowej czołówki wypadli młodsi pływacy.
(MiR, zdj. MW)