Mistrz wśród fanów
Podczas trwających Dni Filmu Polskiego, poświęconych twórczości Krzysztofa Zanussiego, w Raciborskim Centrum Kultury, 7 września, gościł sam ich reżyser.
Miłośnicy jego filmów powitali go niezwykle ciepło. Kameralne spotkanie było okazją do zadawania pytań. Reżyser zdradził, że skończył zdjęcia do swego najnowszego włosko-francuskiego filmu pod tytułem „Czarne słońce”, na podstawie sztuki włoskiego dramaturga Rocco Familiariego. Trwają również prace nad filmem o św. Jadwidze Andegaweńskiej. Od wczesnych lat młodości wiedziałem, że sukcesem człowieka jest się moralnie nie wykoleić. Jakoś udało mi się przejść przez życie bez głębszych załamań. Startowałem w trudnym świecie Polski epoki PRL-u, ale zawsze to właśnie motto towarzyszyło mi w życiu. Staram się je wpoić moim studentom. Powtarzam im, żeby uczyli się na cudzych, nie na własnych błędach. Reżyser otrzymał na pamiątkę publikacje związane z Raciborzem i gorące zaproszenie na kolejne odwiedziny do naszego miasta, potwierdzone gromkimi brawami. Spotkanie zakończyła projekcja filmu „Barwy ochronne”. Kolejne filmy Krzysztofa Zanussiego będzie można obejrzeć w kinie Przemko 14.09 - „Iluminacja” (godz. 17.00) i „Spirala” (18.30), 21.09 - „Constans” (17.00) i „Cwał” (18.30) oraz 28.09 „Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową”(17.00) i „Persona non grata” (18.45). Bilet na wybrany dzień przeglądu (dwa filmy) kosztuje 10 zł. Młodzież szkół ponadgimnazjalnych i studenci mają zapewniony wstęp bezpłatny.
(e)