Wielokołowcy
III Dożynkowy Bieg na Łyżworolkach.
Zamiast nart są rolki i drugi raz w roku w gminie Nędza ścigają się miłośnicy ruchu z całej Polski.
W zawodach może uczestniczyć każdy. Uczniowie klas I–III szkoły podstawowej (chłopcy i dziewczyny) mają do pokonania trasę 400 m. Uczniowie klas IV-VI biegną na 1000 m. Dystans dla kategorii gimnazjum wynosi 3000 m. Najdłuższa trasa czeka zawodników kategorii open: kobiety – 7000 m, mężczyzn – 21000 m. Organizatorem imprezy jest Kazimierz Grycman, gospodarz podobnego przedsięwzięcia zimą – Babickiego Biegu na Nartach. Wielokrotnie widziałem dzieci z okolicy, które jeździły na rolkach. Jest ich dużo, chciałem dzięki tej imprezie zachęcić je do tej dyscypliny – mówi K. Grycman.
W tym roku, dzięki ogłoszeniom w internecie, wystartowało wielu starszych zawodników, i to z odległego Poznania, Bytowa czy Cieszyna. Mam nadzieję, że w przyszłym roku ta frekwencja będzie jeszcze wyższa – dodaje organizator.
W kategorii klas I-III szkoły podstawowej pierwsze miejsce zajęła Julia Czerwińska z Kuźni Raciborskiej, druga była Hania Galas z Nędzy. Wśród chłopców w tym wieku najlepszy był Grzegorz Bochenek z Ciechowic, drugie miejsce ex aequo zajęli Marek Zdrzałek z Ciechowic i Krzysztof Tomański z Babic. Pierwsze miejsce w kategorii dziewcząt z klas IV-VI SP przypadło Julii Klinik z Łęgu, drugie – Michaeli Gzuk z Ciechowic. Michał Zdrzałek z Ciechowic okazał się najszybszy z chłopców klas IV-VI. Tuż za nim był Filip Galas z Nędzy. Na trzeciej pozycji uplasował się Szymon Pannek z Ciechowic. Oto wyniki w kat. gimnazja: dziewczyny – 1. Simona Tumulka z Nędzy, 2. Monika Płaczek z Krzyżanowic, 3. Monika Kurzeja z Ciechowic. Chłopcy – 1. Patryk Gzuk z Ciechowic, 2. Adrian Niemiec z Zawady Ks. W kategorii open kobiet najszybsza była Edyta Grycman z Babic, drugie miejsce zajęła Beata Bugla z Tworkowa, trzecia była Ewelina Żemełka z Rudy. Najsilniej obsadzona była kategoria open mężczyzn. Pierwsze miejsce zajął Piotr Graczyk z Poznania, drugie – Stefan Węgrzyk z Wodzisławia, trzecie – Sławomir Śliż.
(eŻ)