Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 17/18 (784/785) Data wydania: 24.04.07

Smak wesela na wsi

W całych Bieńkowicach pachnie weselnym kołoczem.

W kuchni Marii Barciagi od rana tłok i gwar. Na stole, kuchennych meblach, piecu i wszędzie, gdzie tylko możliwe, leżą paczki maku, rodzynek, migdałów, kostki masła i wiele innych produktów do wyrobu ciasta. W fartuchach krzątają się siostry, sąsiadki i przyjaciółki. Zebrały się, bo w domu Barciagów piecze się kołocze. I to nie byle jakie, bo weselne.

Pierwszego dnia, wspominając własne śluby i przyjęcia, kobiety zagniatały posypkę, rozdrabniały 50 kg białego sera. – Wychodziłyśmy za mąż z siostrą Moniką tego samego dnia. Kołaczyków rozniosłyśmy o wiele więcej niż dziś pieczemy dla syna a orkiestrę miałyśmy z Raciborza – mówiła pani Marysia.

Drugiego dnia robota wrzała już od szóstej rano. Pod czujnym okiem Adama Wyleżoła w bieńkowickiej  piekarni panie wyrabiały i wałkowały ciasto, rozłożyły na okrągłe placki i zawinęły 50 kg białego sera, 10 kg maku i 15 kg jabłek. – Ciasto trzeba wyczuć w palcach, nie można kierować się przepisem, a trzeba doświadczeniem – mówiły między sobą.

Na wierzch kołoczy nakłada się posypkę. – Kucharki kładą ją różnie, według własnego doświadczenia. Najlepiej jest zakładać jedną warstwę posypki na drugą, wtedy się nie rozjedzie podczas pieczenia – dawał rady pan Adam. Do pieca na jednej blasze wchodziło trzynaście kołoczy, a każdy z nich miał dziesięć kawałków pysznej posypki.

Aromat pierwszych ciastek unosił się w piekarni po 45 minutach pieczenia. Ostatnie zostały wyjęte z pieca o godz.14.00.  Kołocze zostały przystrojone i zapakowane w paczuszki, którymi  pan młody częstował gości weselnych, sąsiadów i znajomych.     

Basia Staniczek