Smak śląskiej kuchni
Festiwal odbył się na cieszyńskim rynku. O miano najlepszych kucharzy rywalizowali amatorzy oraz profesjonaliści – uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze z hoteli, restauracji i zajazdów.
Drugie miejsce wśród amatorów oraz „Srebrny durszlak” zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rud. Panie wystąpiły w składzie: Gabriela Dudek, Mariola Duda, Małgorzata Złotoś, Mariola Zieleń oraz Renata Dudek. Przygotowały schab sztygarski z kluskami bułczanymi i kapustą zasmażaną.
Danie przypadło do gustu profesjonalnemu jury, a laureatki, które swoje koło założyły w kwietniu minionego roku były zaskoczone sukcesem. Nam zdradziły przepis na swoje smakołyki. Schab należy natrzeć przyprawami i czosnkiem, owinąć wokół kiełbasy śląskiej, obsmażyć a następnie dusić w piekarniku, polewając piwem. By zrobić bułczane kluski trzeba namoczyć długą bułkę (tzw. weg) w mleku, dodać podsmażanej (duszonej) cebulki, pietruszki, jajek, przypraw (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) oraz bułki tartej a następnie gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Do kapusty zasmażanej potrzebny jest dobry chudy boczek oraz zasmażka z cebulki.
Wśród 20 drużyn były też panie z DFK w Krzanowicach: Agnieszka Ternka, Gerda Riemel, Maria Nikiel oraz Brygida Abrahamczyk (na co dzień członkini zarządu powiatu). Przygotowały roladę po morawsku, kluski śląskie oraz kapustę (tzw. zeli), a publiczność częstowały własnoręcznym wypiekiem – śląskim kołaczem.
II Festiwalowi Kuchni Śląskiej – „Śląskie Smaki” towarzyszyły prezentacje regionów i gmin oraz lokalnych producentów oraz wytwórców produktów żywnościowych. Powiat raciborski na stoisku regionalnym „Zielona Oaza Kultur” promował nie tylko walory turystyczno–krajoznawcze ziemi raciborskiej, ale i produkty żywnościowe z naszego powiatu: chleb z Piekarni Liszka z Żerdzin, wyroby cukiernicze firmy Silvest z Nędzy oraz piwo Browaru Racibórz. Przed stoiskiem ustawiały się długie kolejki. Starostwo bowiem zorganizowało wielką degustację smakołyków z Raciborskiego, a cieszynianie nie omieszkali skorzystać z oferty, zaopatrując się przy okazji w foldery opisujące nasze atrakcje turystyczne.
W festiwalu wzięli również udział mistrzowie pszczelarscy z terenu powiatu raciborskiego, a o walorach miodu i pyłku kwiatowego przekonywali Werner Koszorz reprezentujący Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Rój” i Henryk Krzystkowki z Kornowaca. Na stoisku można było skosztować miodu z pasieki towarowej Henryka Pietrasza.
Organizatorami imprezy były Śląska Organizacja Turystyczna oraz Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.
– Staramy się wspólnie z miastem, by III edycja imprezy odbyła się w przyszłym roku w Raciborzu – zapowiada Grażyna Wójcik, kierownik referatu promocji i współpracy zagranicznej Starostwa Powiatowego.
(waw)