Bezpieczna droga ze szkoły
Od początku roku szkolnego raciborska policja i straż miejska prowadziły zajęcia dla pierwszoklasistów na temat szeroko pojętego bezpieczeństwa.
Jedna z takich lekcji odbyła się 20 września w SP 4. – W formie pogadanki staram się uświadomić dzieciom niebezpieczeństwa, jakie mogą napotkać np. w domu pod nieobecność rodziców czy na placu zabaw. Słuchają tego bardzo uważnie i same z siebie chętnie podają przykłady – mówi mł. insp. Andrzej Szewczyk ze Straży Miejskiej w Raciborzu, prowadzący zajęcia w szkołach. Opowiadał dzieciom m.in o zagrożeniach ze strony obcych osób czy bezpańskich zwierząt. Na koniec zajęć każde dziecko otrzymało od niego książeczkę pt. „Straż Miejska nie tylko dzieciom...” oraz odblaskową opaskę. – To bardzo dobry pomysł. Dzieci dużo uważniej słuchają kogoś w mundurze. Efekty są widoczne. Z relacji nauczycieli wiem, że po takich zajęciach wiedza dzieci na temat bezpieczeństwa jest większa – zapewnia Ewa Miecznikowska, dyrektor
SP 4. – Dzieci bardzo przeżywają takie wizyty, wręcz chłoną wiedzę przekazywaną przez policjantów czy strażników – potwierdza Halina Pomiotło, nauczycielka kl. I b, w której odbyła się pogadanka.
Zajęcia, w których uczestniczyli też policjanci, obywały się w ramach obchodzonego w Raciborzu Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu oraz Europejskiego Dnia bez Samochodu. Rozdawane dzieciom gadżety ufundowane zostały przez raciborski UM.
Marianna Stugiewicz
Dowiedziałam się, co mam robić, jak nikogo nie ma w domu, że nie wolno otwierać drzwi obcym ludziom. Pan strażnik mówił bardzo ciekawie. Najbardziej podobało mi się, jak opowiadał o psach, bo to moje ulubione zwierzęta.
Maksymiliana Raczkowska
Dowiedziałam się, że obce psy mogą mieć wściekliznę i lepiej do nich nie podchodzić. Nie wolno też zjeżdżać na sankach koło ulicy. Książeczka jest fajna, bo można zapisać w niej telefon na policję.
Wojciech Rybiński
Jak ktoś obcy chodzi koło klatki i zaczepia dzieci, to nie wolno z nim gadać, tylko trzeba zadzwonić na policję. Książka jest kolorowa i ma ładne ilustracje. Na pewno się przyda.
Adk