Najlepsze piwa
Konkurs towarzyszył niedawnym jesiennym spotkaniom browarników w Szczyrku. Do walki o medale zgłoszono takie marki, jak: Tyskie Gronie, Warka, Frater, Karmi, Freeq, Paulaner, Okocim, Strzelec, Brok czy Perła. Kosztowali je profesjonalni degustatorzy z browarów. Konkurencja ocenia się tu nawzajem, co gwarantuje obiektywizm wyniku. Tegoroczni zwycięzcy:
– W kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10.1 – 12.0oBlg: Zamkowe – Browar Namysłów Sp. z o.o.
– W kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12.1 – 14.0oBlg: Strzelec Mocne – Royal Unibrew Polska Sp. z o.o.
– W kategorii piwo jasne pełne, mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 14.1 – 16.0oBlg: Zamkowe Mocne – Browar Namysłów Sp. z o.o.
– W kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce do 12.6 – 14.9oBlg: Mocne Irlandzkie– Krajan Browary Kujawsko-Pomorskie.
– W kategorii piwa pszeniczne: Paulaner Hefe-Weisebier – Grupa Żywiec S.A.
– W kategorii piwa specjalne: Carmell – Perła Browary Lubelskie SA.
– W kategorii piwa restauracyjne pszeniczne: Bierhalle – QLT Katowice.
Beata Wilusz, główny technolog Namysłowa zdobyła tytuł Najlepszego Degustatora. Oznacza to, że oceniła degustowane piwa z najmniejszym odchyleniem od średniej.
Browar Racibórz w tym roku nie przystąpił do konkursu. Czesław Zawiski, nowy dyrektor browaru obiecuje jednak, iż w przyszłym roku tak łatwo medalu nie odda.
(w)