Absolwent dyrektorem
Wojciech Janiczko skończył filologię polską na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 1989 roku pracuje w liceum, w którym uczył się wcześniej w klasie matematyczno-fizycznej. Co skłoniło go do starania się o szefowanie szkole? – Chodziłem do tej szkoły, w zeszłym roku mój syn ją ukończył, chcę zadbać, by była jeszcze lepsza – mówi Wojciech Janiczko.
W pracy w charakterze dyrektora wykorzysta wiedzę zdobytą na podyplomowych studiach piarowskich. – Budowanie wizerunku, obrazu szkoły to jeden z elementów pracy dyrektorskiej – mówi. Nowy dyrektor chce kontynuować podjęte do tej pory inicjatywy. – Baza jest piękna. Gołym okiem widać to, co zrobiła pani dyrektor. Chciałbym to wykorzystać. Duży nacisk będę kładł na to, by szkoła dobrze przygotowywała do studiów i to przede wszystkim tych, które dają pracę, czyli ścisłych. Dziś potrzebni są dobrzy inżynierowie – wyjaśnia przyszły dyrektor. Janiczko zamierza kontynuować podjętą w ostatnim czasie współpracę I LO z PWSZ w Raciborzu. – Współpraca z wyższą uczelnią buduje prestiż szkoły. To, że warto podejmować tego typu działania, nie ulega dyskusji. Współpraca daje obustronne korzyści. Uczniowie mogą mieć styczność z kadrą pracującą na nieco innym poziomie, a wykładowcy dzięki kontaktowi z licealistami mogą mieć większą świadomość, co uczniowie wynoszą ze szkoły średniej – stwierdza Wojciech Janiczko, który oficjalnie funkcje dyrektorskie ma objąć
1 marca nowego roku.
(JaGA)