Bracia zrobili szopkę roku
Szopek nie pozwalano – mówił starosta Adam Hajduk do laureatów konkursu plastycznego na najciekawszą szopkę bożonarodzeniową. Zgłosiło się doń 28 placówek z całego powiatu. – Zorganizowaliśmy tę zabawę po raz pierwszy. Na początek dla dzieci, ale już myślę o przyszłorocznym konkursie z udziałem starszych uczestników – wyjawiła dyrektor MDK Elżbieta Biskup. 13 grudnia jury za najciekawszą uznało pracę autorstwa braci Fabrowskich. 11-letni Marcin i 10-letni Piotr uczą się w SP 13. – Razem z tatą pracowaliśmy nad szopką przez cały dzień – stwierdził starszy z dwójki zwycięzców. Ich opiekunem ze szkoły była Katarzyna Jasion, która przyprowadziła też laureata trzeciej nagrody – Radosława Mola z SP 13. – Cała trójka ma uzdolnienia plastyczne. Chłopcy biorą udział w licznych konkursach – chwaliła uczniów. Drugą pozycję zajął 14-latek Stefan Moc z Zespołu Szkół w Pietrowicach Wielkich. – To dla mnie duża niespodzianka. Wolę sport, siatkówkę i futbol – przyznał gimnazjalista.
Nad konkursem oraz towarzyszącym mu przedstawieniem jasełkowym czuwały: Agnieszka Chmielecka, Ewa Lenart i Agnieszka Busuleanu. Wszystkie szopki wystawione będą 4 stycznia na koncercie kolęd w kościele na Płoni.
(ma.w)