Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 25 (844) Data wydania: 17.06.08

Śląskie smaki

Wyróżnienie specjalne dla Hotelu Polonia to efekt startu raciborskich drużyn w III Festiwalu Śląskie Smaki.

Impreza organizowana co roku przez Śląską Organizację Turystyczną odbyła się tym razem w Raciborzu, a to za sprawą starań władz powiatu, które chciały w ten sposób uświetnić obchody 900-lecia miasta (o prawo organizacji mocno zabiegała Pszczyna). Skalą i rozmachem przytłoczyła ubiegłoroczną edycję w Cieszynie. Do walki o durszlaki (złoty, srebrny i brązowy) stanęło czternaście drużyn amatorskich, w tym dość liczna reprezentacja powiatu raciborskiego (KGW Chałupki, Owsiszcze, Tworków, Babice i Rudy) oraz sześć zawodowych, w tym restauracja Hotelu Polonia oraz dwie ekipy raciborskiego Gastronomika.

Jury z aktorką Emilią Krakowską oraz prezesem Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesławem Ambrosem na czele przez trzy godziny kosztowało ponad 70 dań – przystawek, zup, dań głównych i deserów. – Zdaję sobie sprawę, że dla pań z kół gospodyń wiejskich start tu ma duże znaczenie, że włożyły w to swoje całe serce. Na pewno skosztuję wszystkie dania – zapowiedziała w rozmowie z nami Emilia Krakowska. Aktorka rzeczywiście nie „przepuściła” nikomu, pytając co rusz o sposób przyrządzania, tradycje dania, oceniając też wygląd stołu. Wszystkie te elementy, poza oczywiście smakiem, decydowały o punktacji.

Wśród amatorów kolejny raz wygrało KGW z Ornontowic. Panie przygotowały rosół z perliczki, perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kalafiorami i sałatą, a na deser szpajzę wiśniową. Drugie miejsce przypadło ekipie rybnickiego Radia 90 za żurek śląski z koperkiem, karminadel z kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami oraz bitą śmietaną z truskawkami. Radiowcy częstowali też pysznym kompotem z rabarbaru i z kisielem. Brązowy durszlak zdobyły panie z KGW Udórz. Najwięcej punktów z raciborskich drużyn i nagrodę specjalną zdobyło KGW Tworków.

Wśród profesjonalistów równych sobie nie mieli ubiegłoroczni laureaci festiwalu – ekipa Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego: Krzysztof Zielonka, Maciej Mrozek i Jarosław Dyrda. Przygotowali pasztet z królika z sosem śliwkowym i żurawiną, żurek z królika z ziemniakami oraz pieczone gołębie z boczkiem, czarnymi kluskami i czerwoną kapustą. Srebrny durszlak zdobyła ekipa ośrodka Silesia z Międzybrodzia Bialskiego a brązowy – Wako Zabrze. Za pielęgnowanie śląskich tradycji specjalne wyróżnienie Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej zdobyła drużyna hotelu Polonia. Przygotowali Hekele – śląską sałatkę śledziową, zupę grochową na żeberkach oraz marynowaną pieczeń wołową z ciepłą sałatką ziemniaczaną.

(waw)