Robi miejsce helikopterom
Trwają prace przy budowie lądowiska dla helikopterów medycznych, przy raciborskim szpitalu. Prowadzi je miejscowa firma, Bruki Trawiński. Finał inwestycji przewidziano na 5 grudnia.
– Tworzymy solidną konstrukcję – zapewnia Remigiusz Trawiński. Koszt całej inwestycji wynosi około 700 tys. zł, z czego połowę stanowi wydatek na oświetlenie. Specjalne reflektory sprowadzone zostaną z Francji. Odpowiada za to raciborska firma Elmarko. – To nie jest duża inwestycja. Największą w dziejach mojej firmy było raciborskie rondo. Ja robię drogi, dotąd rzeczywiście głównie z kostki brukowej, dlatego przy rondzie tworzyłem konsorcjum z wykonawcą odpowiedzialnym za wylanie asfaltu – tłumaczy właściciel firmy Bruki Trawiński.
15 na 15 metrów mierzy sama płyta do lądowania, a cały plac dla helikoptera zajmie kwadratową powierzchnię 34 na 34 metry. Dookoła zostaną wyłożone białe płyty chodnikowe. Lądowisko budowane jest z trzech warstw lanego betonu. Ta najwyżej ułożona jest najlepszej jakości, to tzw. beton B35 ze zbrojeniem rozproszonym.
Wokół placu wymienione zostaną wszystkie latarnie, na mniejsze. – Pogoda nam nie przeszkodzi w dotrzymaniu terminu. My prawie kończymy, reszta należy do elektryków – podsumowuje Trawiński.
(ma.w)