Kluski zniknęły pierwsze
W Gminnym Centrum Informacji odbyła się 10 czerwca „bardzo smaczna impreza”. Dzieci pod opieką nauczycieli przygotowały owocowo-warzywną ucztę w ramach ogólnopolskiej akcji.
Seler zapiekany w migdałach i orzechach, sałatki warzywne czy makaron w sosie szpinakowym to niektóre z kilkunastu potraw, jakie ułożono na stołach. Degustację poprzedził występ przygotowany przez uczniów. Wiersze i piosenki łączyła tematyka zdrowego odżywiania i dbałości o higienę. Gdy zaproszono do stołów, „na pierwszy ogień” poszły kluski, placki i klopsiki. – Bardzo smaczna impreza – z uśmiechem chwalił wysiłki podopiecznych dyrektor Zespołu Szkół w Rudniku Mariusz Kaleta. Pracuje w oświacie już 18 lat, ale “zasmakować . – Liczę na repetę za rok – mówił.
Od rana trwały przygotowania do południowej konsumpcji. Uczniom pomagały Iwona Kurzywilk, Izabela Sapała i Krystyna Rudek-Kampka. Ta ostatnia, nauczyciel biologii i przyrody, była koordynatorką całego projektu. – Dzieci po powrocie do domu pochwalą się co tu jadły, porozmawiają z rodzicami, więc osiągniemy efekt informacyjny – podkreślała. Choć i jej trudno zachować normy pięciokrotnego w ciągu dnia jedzenia owoców i warzyw, to ratuje sytuację sokami.
„Jeść zdrowo–owocowo” to akcja prowadzona przez producenta napojów Tymbark. Raport z rudnickiej imprezy zostanie wysłany do tej firmy i niewykluczone, że zyska uznanie i rudnicka szkoła zostanie wyróżniona.
(ma.w)