Seniorzy pokazali, co potrafią
Życie na emeryturze wcale nie musi być nudne. Często dopiero wtedy ludzie odkrywają swoje pasje.
Potwierdzają to seniorzy z Kuźni Raciborskiej. Miejscowe koło emerytów we współpracy z kołem z czeskiego miasta Odry zorganizowało wystawę twórców rękodzieła z obydwu miast pt. „Hobby seniorów”. Znalazły się tam obrazy malowane i wyszywane, malowidła na jedwabiu, modele statków i samolotów, haftowane obrusy, miniaturowe zamki, naczynia zdobione metodą decoupage i wiele innych. Na wystawie można zobaczyć m.in. trzy obrazy Franciszka Malechy przedstawiające konie. – Maluję od niedawna. Już w ogólniaku miałem takie zacięcie, ale wtedy nikt nie myślał o malowaniu. Artystyczne zawody nie miały wzięcia – mówi pan Franciszek. – Chciałem być weterynarzem, a takim moim niespełnionym marzeniem jest własna stadnina koni, dlatego maluję konie. Oprócz tego psy, koty, a ostatnio przerzuciłem się też na kwiaty. Namalowałem również portrety żony i syna – dodaje.
Wystawa mieści się w MOKSiR-ze. Swoje prace prezentują tam: Anastazja Maciaszek, Małgorzata Nowakowska, Leon Stanek, Maria Sosnowska, Franciszek Malecha, Genowefa Wciórka, Janina Chrapacz-Koloska i Eugeniusz Bocheński oraz artyści z Czech. Jest czynna od poniedziałku do piątku, w godz. od 11.00 do 15.00. Potrwa do 30 października.
(e.Ż)