Klub MMA w Raciborzu
W sali gimnastycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu od niedawna można wziąć udział w treningach mieszanych sztuk walki.
Mieszane sztuki walki (Mixed Martial Arts) jest to dyscyplina charakteryzująca się możliwością toczenia pojedynków przy dużym zakresie dozwolonych technik. Zawodnicy mogą walczyć w stójce, jak i parterze. Walka zazwyczaj kończy się przez poddanie przeciwnika lub knockout. W nowo powstałym w Raciborzu klubie MMA pod nazwą Venganza można będzie doskonalić się w tej odmianie sztuk walki. – Dowiedziałem się o możliwości wynajęcia kilka razy w tygodniu salki gimnastycznej na obiekcie w raciborskim PWSZ-cie. Również bardzo wygodne były dla mnie godziny, w których jest ona dostępna. Jestem wieloletnim miłośnikiem mieszanych sztuk walki i myślę, że dzięki otworzeniu takiego klubu chętne osoby chcące się spróbować w tej odmianie sztuk walki mogą nauczyć się wielu rzeczy. Na treningach będziemy się skupiać przede wszystkim na doskonaleniu technik w Submission czyli walce w brazylijskim jiu-jitsu bez kimon oraz oczywiście będziemy wykonywać wiele bokserskich ćwiczeń w tzw. stójce. Będziemy się starać urozmaicać nasze treningi i stawiać na różnorodność i ciekawość wykonywanych ćwiczeń. Chętnie widziane są również początkujące osoby, którym możemy przedstawić całkowite podstawy tej sztuki walki – przyznaje Jacek Żółtański, jeden z prowadzących treningi w raciborskim PWSZ-cie.
Sportowe zajęcia odbywać się będą trzy razy w tygodniu: w poniedziałki o godz. 19.15, we wtorki o godz. 18.30 i w czwartki również o 18.30.
(asr)