Zdaniem raciborzan
Z czym kojarzą się Pani/Panu Święta Wielkanocne?
Beata Kamczyk – studentka ped. przedszkolnejTe święta kojarzą mi się z zajączkiem, pisankami, barankiem i baziami. Śniadanie wielkanocne z jajkiem to równie jasne skojarzenie. Mieszkam na wiosce i mocno odczuwam tradycję śmigusa-dyngusa. Chłopaki chodzą z wiadrami i wyciągają dziewczyny z domów. Nie jestem jednak przeciwniczką lania wodą jeśli nie atakuje się przechodni, którzy nie mają na to ochoty.
Asia Neuhof – uczennica ekonomika
Artur Urbisz – uczeń szkoły zawodowej
Lubimy pisanki, święcenie i śniadanie rodzinne. Zawsze przyjeżdża do każdego z nas rodzina. W święta jest też zazwyczaj słońce. Oczywiście musi być śmigus – mówi Artur Urbisz. Ja z kolei nie lubię lania – dodaje Asia Neuhof.
Andrzej Maciejowski – ochroniarz
Wielkanoc kojarzy mi się z wiosną i odrodzeniem. Powraca nadzieja. Ze mszą świętą w kościele. Dużą i ważną tradycją jest śniadanie wielkanocne. Moje ulubione potrawy to biała kiełbasa i jajko.
Marianna Kaczmarek-Kubisa – emerytka
Przychodzą mi na myśl kurczaczki, jajeczko i rezurekcje. Na świątecznym śniadaniu, na które przyjeżdżają bliscy dzielimy się jajkiem. Sama robię żurek, ale przepis jest zastrzeżony.