Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 14 (934) Data wydania: 06.04.10

Kurczęta wykluwają się w soboty

Nowoczesne wylęgarnie zastąpiły jajkom kurę. Obserwacja natury pozwoliła na regulację terminu wylęgu piskląt.
W gospodarstwie państwa Piechaczków z Godowa czeka na wylęgnięcie około 72 tysiące kurczaczków. Wylęgarnie prowadzą od około dwudziestu lat. Klienci na pisklęta przyjeżdżają tu z całego regionu. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej całe gospodarstwo zostało przystosowane do nowych wymogów. W Godowie praca odbywa się na trzy zmiany, wszystko po to aby jajka miały jak najlepsze warunki do rozwoju. – Aparatura, której używamy naśladuje matkę naturę. Czasem nawet ją przewyższa – mówi nam Jan Piechaczek, właściciel Zakładu Wylęgu Drobiu. Na proces wylęgania drobiu  składa się kilka etapów. Większość czynności jest zautomatyzowana.
 
Kiedy kura jajo zniesie
 
Pracownicy wylęgarni każdego dnia zbierają jaja z kurników, gdzie harcują koguty z kurami, i przenoszą je do magazynu. Temperatura ciała wysiadającej jajo kury to ok. 38  stopni Celsjusza, w magazynie panuje temperatura ok 15 st. C. Przez taką zmianę temperatury w jajkach nie zachodzi proces rozwoju zarodka. Czekają sobie aż do dnia, kiedy całą grupą zostaną przeniesione w następne miejsce.
 
21 dni wylęgu
 
Po kilku dniach w chłodnym magazynie, jajka przenosi się do komory lęgowej. W temp. 37,6 st. C wylegują się tam przez 18 dni. Układa się je w specjalnych ramkach na wózkach, w pozycji pionowej z komorą powietrza u góry. Zamknięte są w aparatach wylęgowych, które ciągle kontrolują temperaturę, wilgotność, przepływ powietrza, a także naturalny ruch. W dwóch aparatach  Piechaczków są schowane w sumie 72 tysiące jajek.
 
W osiemnasty dzień jajka są prześwietlane. Metoda ta polega na skierowaniu wąskiego strumienia światła na skorupkę, przez co staje się ona lekko przezroczysta. Sprawne oko gospodarza łatwo wyłapuje jajka, z których nie będzie piskląt. Następnie przekłada się jajka do komory klujnikowej.  – Już na tym etapie wyczuwalne są ruchy piskląt – mówi Teresa Piechaczek, współwłaścicielka ZWD. Przez kolejne trzy dni, leżąc sobie w wygodnej poziomej pozycji, kurczęta przygotowują się na wyjście na świat. Dokładnie dwudziestego pierwszego dnia cyklu wszystkie dzioby są na wierzchu.
 
Ciekawostki
– Kury ogólnoużytkowe niosą ok 250 jaj rocznie. Co roku hodowcy wymieniają całą obsadę kurnika, jest to zabieg profilaktyczny.
– W kurniku na 10 kur przypada 1 kogut.
– W wylęgarniach obowiązuje jednokierunkowa droga. Droga, którą wychodzą z wylęgarni pisklaki nie może się krzyżować z drogą, którą przyszły jaja.
– Już jednodniowe pisklęta są szczepione przez weterynarza.
– Istnieją rasy autoseksingowe, których  jednodniowe pisklęta  różnych płci różnią się między sobą kolorem puchu
 
(woj)