OTI ozdobą przejęcia
Nie lada niespodziankę zrobiła kolegom radna Ewa Lewandowska sprowadzając do starostwa gwiazdę polskiego pływania.
Marszałek przejmie szkołę sportową z Raciborza dopiero 1 sierpnia, ale starosta Hajduk urządził ceremonię przekazania wcześniej.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Mistrzostwa Sportowego – podstawówka, gimnazjum i liceum – przechodzą do struktur samorządu województwa. – SMS był pierwszą pływacką szkołą sportową w Polsce, a teraz jest pierwszą taką placówką, którą będzie zarządzał marszałek województwa – cieszyła się radna sejmiku Ewa Lewandowska. To przejęcie to w dużej mierze jej zasługa. W kuluarach śląskiego sejmiku słychać, że koledzy radni głosowali specjalnie dla niej. Tak jak dla niej przybyła do Raciborza najsłynniejsza polska pływaczka.
Otylia Jędrzejczak znalazła się w gronie VIP-ów na uroczystości przekazania ZSOMS marszałkowi. Jej obecność była takim zaskoczeniem, że starosta Adam Hajduk nie przywitał jej na początku, bo... nie zauważył. „Oti” dobrze zna Racibórz. Startowała tu w zawodach jako dziecko. Jednym tchem wymieniła trenerów z naszego miasta, na czele „z panem Szwedem”.
Marszałek Bogusław Śmigielski bierze raciborską szkołę z nieoczekiwanym posagiem. To zniszczony podczas powodzi basen – niezbędnik w kształceniu sportowców. Śląski włodarz chciałby zaangażowania lokalnych władz w budowę nowoczesnego obiektu dla sportu wyczynowego. Po co remontować relikt przeszłości z ulicy Śląskiej? Lepiej zbudować tu nowy. A przecież taki ma w planach magistrat. W staroście Hajduku marszałek ma tu sojusznika. Prezydent Mirosław Lenk stawia jednak sprawę jasno: basen sportowy nie posłuży mieszkańcom. – Nadal chcę budować aquapark, gdzie funkcjom sportowym będą towarzyszyły tzw. spa. Mam projekt, mam lokalizację, potrzebne jeszcze finansowanie – opowiada prezydent. Zaznacza, że planowany basen z spa będzie miał widownię i liczbę torów pozwalającą rozgrywać zawody rangi europejskiej.
Na razie pewne jest tylko to, że basen SMS będzie nieczynny do kwietnia 2011 r.
(ma.w)