Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 30 (949) Data wydania: 27.07.10

Browar ruszył

Po długiej przerwie w raciborskim browarze znów warzą piwo. Po cichu, bez rozgłosu, aby nie zapeszyć. We wtorek, 27 lipca odbędzie się próbny rozlew.
Mariusz Dudek, nowy prezes Browaru Zamkowego, który technologią warzenia zajmuje się od wielu lat, osobiście określi wartość złotego trunku. Jeśli wszystko się uda, już na początku sierpnia piwo „Raciborskie” trafi do sklepów. Nowa odsłona browaru to nowe podejście do rynku. Zmiana wizerunku marki ma być mocno związana ze zmianą smaku oraz ceną. Małe browary słyną z tego, że ich produkty są nieco droższe od masowo produkowanych piw. Idzie za tym jednak jakość. Ostatnie wyroby browaru sprzed dwóch lat, według smakoszy, już stały na wysokim poziomie. Z powodu niskiej ceny oraz złej opinii, która powstała przez chwilowe kłopoty z pasteryzatorem, najliczniej spożywali je koneserzy tanich trunków. Teraz piwo z zamku będzie droższe, w stylizowanych na klasyczne etykietach oraz w mniejszej liczbie wydań. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że nie będzie dostępne w beczkach. Butelki mają być już tylko nowe, te które znamy z popularnych marek. W Raciborzu nadal warzy się piwo w otwartych kadziach, tak jak robiono to 443 lata temu. To fenomen na skalę Europy. Piwosze określają ten sposób fermentacji – tworzeniem piwa, przeciwstawiając mu masową produkcję w tankofermentatorach. Różnica polega m.in. na czasie potrzebnym do fermentacji. W kadziach jest on znaczniej dłuższy. Mieliśmy okazję przyjrzeć się nowym etykietom raciborskiego piwa. Na tylnych etykietach butelek raciborscy piwowarzy jako nieliczni wymieniają pełny skład produktu. Woda, słód jęczmienny, drożdże piwowarskie i chmiel. Czy więc naturalny proces tworzenia piwa i klasyczny smak, jakimi chwali się browar, trafią na nowo w gusta raciborzan? To się okaże już wkrótce.
 
woj