Rewolucja za 13 zł
18 września wyemitowano w telewizji TVN program kulinarny Magdy Gessler.
Tym razem restauratorka doradzała właścicielom raciborskiej restauracji Cinamon Cafe. Na miejscu zamówiła kilka dań, z czego pochwaliła jedynie roladę śląska. Nie szczędziła ciętych uwag. Autorka programu zaproponowała kilka zmian w kuchni i wystroju lokalu. Po trzech tygodniach odwiedziła restauratorów na wizycie kontrolnej. – Smak OK, ale ceny za wysokie – skwitowała, po czym zatańczyła na schodach i dodała, że dotychczas to jej najlepszy powrót.
Właściciele lokalu, Agnieszka Jędrzejczyk i Marcin Sroka, są zadowoleni z programu. – Po odcinku, w którym pani Gessler mocno skrytykowała restaurację w Lublinie, czuliśmy lekki stres. Okazało się, że wcale nie musi być happy endu – mówi Marcin Sroka. W cinamon mówią, że Magdzie Gessler trudno dogodzić. – Jest to osoba, która musi robić wrażenie najmądrzejszej. Inaczej jej program nie miałby sensu – wyjaśnia raciborski restaurator. – Nie zaprzeczam jednak, że jej wizyta nas dużo nauczyła – dodaje. Całość programu, to zdaniem właścicieli coś na wzór reality show. – Byliśmy cały czas podpięci pod mikrofony i kamerowani. W programie wycięto wiele istotnych kwestii – zapewnia pan Marcin, który nie chce komentować sprawy wyrzucania przez restauratorkę dobrych produktów, które na drugi dzień sama chciała użyć.
W ostatnich dniach w cinamon trudno znaleźć wolne miejsce. Klienci przyjeżdżają z całej okolicy, a nawet z innych miast. – Nie żałujemy udziału w programie. Liczyliśmy na krytykę, ale to normalne w tym programie – mówi pan Marcin. Karkówka z piwem, którą poleciła Gessler, kosztuje w promocji 13 zł. – Dostosowaliśmy cenę sugerowaną przez panią Gessler. Nie zarabiamy jednak na tym daniu – wyjaśniają w cinamon. Oprócz karkówki, w cinamon można zjeść m.in. placek śląski i naleśniki na słodko. W krótce pojawi się więcej dań obiadowych. Można zapłacić kartą.
(woj)