Gospodynie idą z duchem czasu
Czterdzieści kobiet liczy Koło Gospodyń Wiejskich, które skupia mieszkanki trzech sołectw: Szonowic, Ponięcic i Modzurowa.
Są tu zarówno dwudziestokilkuletnie mamy jak i niespełna siedemdziesięcioletnie babcie. Bo nie wiek się tu liczy, a energia, z jaką panie angażują się w różnorakie przedsięwzięcia. Spotykają się na imprezach z okazji Dnia Kobiet, Matki czy Mikołajków. – Kilkuosobowa grupa przygotowuje wtedy uroczystą kolację oraz ciasto dla pozostałych. Grupy prześcigają się w pomysłach, co upichcić, jak się przebrać i udekorować stoły. Zaskakują programem artystycznym, konkursami, loteriami czy prezentami. Nieodzownym elementem naszych spotkań jest wspólne biesiadne śpiewanie – opowiada Teresa Siwoń, przewodnicząca KGW.
Pod koniec listopada w kole odbędzie sie wspólne łuskanie orzechów. Te przydadzą się przy pieczeniu ciasteczek, które będą sprzedawane na kiermaszu bożonarodzeniowym, organizowanym przez szkołę w Szonowicach. Z kolei zysk z kiermaszu przeznaczony zostanie na organizację, wspólnie z Radą Rodziców, Dnia Seniora. Do mieszczącej się przy szkole świetlicy zapraszani na kawę, kołacz i kolację są mieszkańcy, którzy ukończyli 60 lat. Uczniowie przedstawiają program artystyczny, jest też okazja, by pośpiewać pieśni religijne i biesiadne. Na gitarze przygrywa wtedy ks. Joachim Kroll.
Panie z KGW starają się o dofinansowanie prelekcji i szkoleń np. na temat zasad zdrowego żywienia czy pozyskiwania środków unijnych. Uczęszczały już na aerobik, a teraz zgłębią tajniki florystyki. Na jednym ze spotkań gospodynie gościły pochodzącego z Gamowa misjonarza z Papui Nowej Gwinei, który przez ponad dwie godziny ciekawie opowiadał o życiu na równiku. Panie, idąc z duchem czasu, zalogowały się też na portalu nasza-klasa. Myślą też o nowej nazwie i własnym hymnie.
Przepis Teresy Siwoń na kotleciki z grzybami
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wegeta, 1 łyżeczka musztardy, 3 duże pieczarki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka
podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wegeta, 1 łyżeczka musztardy, 3 duże pieczarki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka
Sposób przygotowania:
Podwójną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać trochę soli, pieprzu, wegety i łyżeczkę musztardy. Odstawić na 1 godz. Następnie pokroić i dodać do tego trzy duże pieczarki, jedną dużą łyżkę majonezu, jedną dużą łyżkę mąki ziemniaczanej, dwa żółtka. Z dwóch białek ubić do tego pianę. Wszystko wymieszać i wlewać łyżką na gorący tłuszcz.
Podwójną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać trochę soli, pieprzu, wegety i łyżeczkę musztardy. Odstawić na 1 godz. Następnie pokroić i dodać do tego trzy duże pieczarki, jedną dużą łyżkę majonezu, jedną dużą łyżkę mąki ziemniaczanej, dwa żółtka. Z dwóch białek ubić do tego pianę. Wszystko wymieszać i wlewać łyżką na gorący tłuszcz.
(e.Ż)