Marzy nam się powrót do kursów
W 1972 r. powstało Koło Gospodyń Wiejskich w Rzuchowie. Zorganizowano tu wtedy pokaz o tematyce kulinarnej, a wśród obecnych tam kobiet narodził się pomysł utworzenia koła. Zrzeszało ono wtedy 26 kobiet, a na przewodniczącą wybrano Elżbietę Mielimonkę. W zarządzie znalazły się również: Edeltrauta Kozieł, Krystyna Baran, Jadwiga Gosek i Klara Myszi.
Obecnie KGW liczy 55 kobiet. Od 1999 r. szefową koła jest Dorota Wieczorek. – Jednym z najważniejszych punktów naszej działalności jest zespół Rzuchowianki, który działa przy kole. Śpiewamy na festynach dożynkowych, przeglądach zespołów ludowych, imprezach gminnych. Świętujemy też co roku Dzień Matki, Dzień Kobiet i organizujemy spotkanie opłatkowe. Raz w roku bierzemy udział w pokazie kulinarnym – opowiada Dorota Wieczorek. Ponadto panie z KGW wyjeżdżają wspólnie z kółkiem rolniczym na wycieczki, organizują też swoje. Były np. w Licheniu, operetce, a co roku w czerwcu wyjeżdżają na Dni Otwarte do Śmiłowic – na wystawę rolniczą. Odwiedzają też szkółkę ogrodniczą w Łaziskach, gdzie można zaopatrzyć się w ciekawe gatunki roślin.
Panie bardzo chciałyby wrócić do tradycji różnego rodzaju kursów. – Były u nas kiedyś co roku kursy, np. o tematyce rolniczej, o uprawie warzyw, kwiatów, robieniu stroików, przygotowywaniu potraw z ryżu itp. Teraz tego nie ma. ODR jakoś przestał się nami interesować, a było to ciekawe i z chęcią byśmy do tego wróciły – przekonuje pani Dorota. Gospodynie co roku uczestniczą w organizacji dożynek, przygotowując koronę żniwną i pomagając w przystrojeniu kościoła. W tym roku natomiast organizują bal sylwestrowy dla wszystkich działających we wsi organizacji. Panie pamiętają też o starszych członkiniach koła, które nie przychodzą już na spotkania. Odwiedzają je z kwiatami i życzeniami z okazji wszystkich okrągłych jubileuszy.
Przepis Doroty Wieczorek na sernik z mandarynkami
Składniki: Ciasto: 3 żółtka, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki kwaśnej śmietany. masa serowa: 50 dkg zmielonego sera białego, 1 szklanka cukru, 3 jajka, pół paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego, pół kostki masła, puszka mandarynek. posypka: 10 dkg kokosu, 10 dkg masła, 10 dkg cukru.
Sposób przygotowania: Ciasto wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i lekko podpiec w piekarniku na złoty kolor (piec około 10 minut w temp. 180 stopni). Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodawać ser i budyń, na końcu pianę z białek. Gotową masę serową położyć na ciasto. Na górę ułożyć mandarynki i pokruszyć posypkę. Piec około 40 minut, w temp. 180 stopni.
(e.Ż)