Zajrzeli do kuchni sąsiadów
Przepis na hacki kapuśniak czy roszkowskie bułki nadziewane serem znalazły się w publikacji „Łączy nas kuchnia i muzyka” wydanej przez GZOKSiT.
Publikacja jest zwieńczeniem projektu pod tym samym tytułem, realizowanego przez GZOKSiT, współfinansowanego ze środków europejskich oraz budżetu państwa. Jego celem było lepsze poznanie tradycji, wzmocnienie kontaktów i współpracy między przygranicznymi miejscowościami gminy Krzyżanowice, Hać, Piszcz i Szylerzowice oraz zaprezentowanie dorobku kulturowego pogranicza polsko-czeskiego.
W czerwcu w centrum kultury w Tworkowie odbył się festiwal, w ramach którego zorganizowano prezentacje kulinarne z udziałem 13 zespołów pań reprezentujących gminę Krzyżanowice oraz czeskie miejscowości. Odbyły się też warsztaty malowania akwarelą z udziałem artystów polskich i czeskich, koncert orkiestr dętych gminy Krzyżanowice i Piszcz oraz występy artystyczne.
Ostatnim elementem projektu było wydanie publikacji, która zawiera krótki opis wszystkich działań oraz reportaż zdjęciowy z festiwalu. W publikacji można znaleźć także trzynaście przepisów kulinarnych wybranych potraw zaprezentowanych podczas festiwalu. I tak np. można się dowiedzieć jak przygotować hacki kapuśniak czy roszkowskie bułki nadziewane serem. Ponadto w folderze zaprezentowano 20 akwareli wykonanych podczas warsztatów.
Publikacja ukazała się pod koniec września. Zainteresowani mogą o nią pytać w GZOKSiT, jest bezpłatna.
(oprac. e.Ż