„Wściekłe gary” przyjechały do Szonowic
Restauracja Dworek w Szonowicach w programie tv „Wściekłe gary”.
Program od września gości na antenie TVP1. Jego gospodarzem jest Adam Gessler, wywodzący się z rodziny słynnej z kucharskich tradycji. Jego krewną jest Magda Gessler z programu kulinarnego „Kuchenne rewolucje”. Udział w programie był dla zarządzających szonowickim lokalem wielką niespodzianką. – Prawdopodobnie zgłosił nas ktoś z klientów. Byliśmy bardzo zaskoczeni. Jesteśmy kojarzeni z niedaleką stadniną koni w Zakrzowie. Być może ktoś zwrócił uwagę na ciekawe miejsce – mówi Marek Setkiewicz, właściciel restauracji.
Ekipa telewizyjna odwiedziła Restaurację Dworek 15 października. Nagranie programu trwało dwie godziny. – Autorzy programu zwrócili uwagę głównie na kuchnię regionalną. Podpatrywali jak się robi roladę śląską i kluski. Adama Gesslera interesowały też wesela organizowane w lokalu i regionalne potrawy na nie przyrządzane. Nie było jakiegoś większego stresu, bo program pokazuje pozytywne aspekty działalności restauracji i ciekawe miejsca. Sam jestem ciekaw jak to wyszło, bo nie widziałem jeszcze tego nagrania – przyznał w rozmowie z nami Marek Setkiewicz.
Realizatorzy programu byli bardzo zainteresowani kuchnią regionalną, dlatego też pokazano lokalne produkty: raciborskie piwo, miód z Szonowic, kompoty. – W restauracjach zarzucono już tradycję sporządzania kompotów. W niewielu miejscach można je dostać – podkreśla Setkiewicz. Dodaje, że udział w programie był bardzo korzystny nie tylko dla szonowickiego lokalu, ale także dla regionu. Program ma być emitowany w TVP1 w połowie listopada.
(e.Ż)