Malarki, kucharki i organizatorki czyli gospodynie z pasją
Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Samborowicach został założone 1998 roku przez Urszulę Trinczyk, która była przedstawicielem niemieckich organizacji kobiet wiejskich z Opola. Najpierw był założony Związek Śląskich Rolników, którego główną przewodniczącą była Urszula Trinczyk. – Stwierdziła, że mężczyźni mają swój związek to kobiety powinny mieć swój i założyła u nas Związek Śląskich Kobiet Wiejskich. Na początku należeliśmy do niemieckiej grupy, a potem mogliśmy założyć związek, do którego mogła należeć każda kobieta i mieć prawo głosu.
Pierwszą przewodniczącą była Gabriela Maciejończyk, zastępcą Małgorzata Niewiera, sekretarzem Klaudia Kiełkowska, skarbnikiem Renata Kotala. Obecnie koło liczy 18 członkiń, z których najmłodsza Klaudia Skupin ma 43 lata, a najstarsza Krystyna Polok ma 72 lata. Obecnie przewodniczącą jest Małgorzata Niewiera, zastępcą Weronika Kocjan, sekretarzem Klaudia Kiełkowska i skarbnikiem Renata Kotala. – Działalność w związku polega na poznawaniu naszego i innych krajów, współpracujemy także z innymi związkami. W każdym roku w innym miejscu mamy spotkania z bliźniaczymi związkami z województwa opolskiego – mówiła Małgorzata Niewiera, przewodnicząca koła. Co roku organizowany jest zjazd związku, w tym roku był w Oleśnie. Uczestniczyło w nim 300 członkiń. – Kiedyś były robione kursy kosmetyczne i szycia, obecnie zorganizowaliśmy szkolenie w robieniu kartek świątecznych, ozdabianiu bąbek i malowaniu na szkle, które prowadziła siostra Michaela z Radlina. Miałyśmy także pokaz robienia wielkanocnych stroików i kurs gotowania. Organizujemy sylwestra, uczestniczymy w „Świętym Marcinie” i „Tantzberze” oraz dożynkach – dodaje przewodnicząca. Związek bierze udział w powiatowych wystawach wielkanocnych w Pietrowicach Wielkich, na których tort Klaudii Kiełkowskiej – wieniec frankfurcki, został uznany za potrawę regionalną. Uczestniczy w wystawach stołów wielkanocnych, na których każde koło wystawiało swoje wypieki i dania.
(WiZ)
---
Przepis Klaudii Kiełkowskiej na tort - wieniec frankfurcki
Składniki:
100 g masła, 150 g cukru, 3 jajka, 4 łyżki mleka, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, 150 g mąki, 1/2 małego proszku do pieczenia, 50 g mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Do masła z cukrem dodać żółtka, utrzeć na puch. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny. Na przemian dodawać mąki i mleka, na gładką masę na koniec dodać ubite białko. Piec 30-40 minut.
Krem:
1 budyń na 1/2 szklanki mleka, 175 g masła, 4 łyżki cukru - ugotować, utrzeć i dodawać po jednej łyżce schłodzonego budyniu, można dodać jeden cukier waniliowy lub olejek waniliowy.