W młodym kole młody duch
Fakt, że wszystkie 15 członkiń jest wspaniałych, bo czyż mogłoby być inaczej zważywszy na to, jak wszystkie panie swoim wielkim zaangażowaniem oraz poświęceniem czasu wolnego przygotowują i serwują różne przysmaki na różne okoliczności – powiedziała Bogusława Heiduczek, przewodnicząca KGW Wojnowice.
Koło Gospodyń Wspaniałych z Wojnowic było założone w 2004 roku, a przewodniczącą koła jest Bogusława Heiduczek, która pełni tę funkcję od 4 lat. Najmłodszą w kole jest Gabriela Niedzbała, a najstarszą Helena Weis. Koło obecnie liczy 15 członkiń: Krystyna Halfar, Krystyna Kramarczyk, Rita Kupka, Helena Kmiecik, Prakseda Olearczyk, Maria Kopiec, Natalia Stachowicz, Gabriela Niedzbała, Klaudia Janosz, Ewa Gotzmann, Lucyna Basista, Violetta Morawiec-Opałka, Edyta Siegmund, Helena Weis i Bogusława Heiduczek. Nie tylko miejscowi mogą poznać wyjątkowe smaki, oraz poczuć te wszystkie soczyste aromaty potraw. Również uczestnicy imprez w których bierze udział KGW Wojnowice: „Pokazy kuchni regionalnej w okresie bożonarodzeniowym”, „Pokazy potraw wielkanocnych” i dożynkach. Co roku w styczniu koło przygotowuje ciepłą kolację dla wojnowickich seniorów i uczestniczy w wielu innych mniejszej lub większej rangi imprezach. – Trzeba koniecznie wspomnieć o naszej koleżance spoza koła Henriecie Woźniak, która jest specjalistką od dekoracji naszych stołów – dodaje Bogusia Heiduczek. Ogromnym przedsięwzięciem była zorganizowana przez koło w ubiegłym roku Majówka, która była dwudniowym festynem z 2000 kołaczy zrobionymi na tę okazję i mnóstwem innych atrakcji. – Chciałabym podkreślić w tym miejscu, iż niezawodną w pieczeniu tak dużej liczby kołaczy jest nasza koleżanka z koła Rita Kupka, która żadnej pracy się nie boi – dodaje przewodnicząca.
(WiZ)
---
Przepis Natalii Stachowicz na Karpia w otoczce makaronowo-warzywnej
Składniki:
4 filety z karpia ok.60 dag, 4 łyżki octu winnego, mała puszka mandarynek, 60 dag mrożonej mieszanki warzyw, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki keczupu, łyżka mąki ziemniaczanej, 25 dag makaronu ryżowego, 3 łyżki oleju, sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania:
Osączyć mandarynki, syrop zachować. Sos sojowy, keczup wymieszać z octem i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Rozgrzać w rondlu olej i obsmażyć na nim mieszankę mrożonych warzyw. Filety rybne umyć, osuszyć, oprószyć solą i mąką ziemniaczaną. Włożyć do rondla z warzywami (odsuwając je przy tym nieco na bok) i smażyć z każdej strony po ok. 7 minut. Gdy już filety z karpia będą zadowalająco przyrumienione, wymieszajmy je z warzywami dodając przy tym przygotowany wcześniej sos i ok. 4-5 łyżek syropu mandarynkowego. Następnie dodajemy jeszcze do tego same mandarynki oraz makaron. Z kolei to wszystko podgrzewamy jeszcze na małym ogniu, ostrożnie przy tym mieszając, tak do 7-8 minut. Potrawę można przyozdobić np. listkami mięty, kopru lub zielonej pietruszki.