Wychowany na kutii został patronem moczki
Śląski przysmak przypięczetował porozumienie lokalnej gastronomii.
W poniedziałek 27 grudnia o godzinie 17.00 odbędzie się II edycja Raciborskiego Konkursu Moczki i Kutii.
Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla wszystkich miłośników
najsłynniejszych w regionie przysmaków świątecznych – także osób i restauratorów spoza Raciborza. Patronat honorowy nad konkursem objął w tym roku prezydent Raciborza. – Znam obie potrawy i obie lubię. Wychowałem się na kutii, ale wżeniłem się w rodzinę, gdzie króluje moczka. Z przyjemnością będę patronował temu konkursowi – powiedział nam Mirosław Lenk.
W jury konkursu zasiądą szefowie raciborskich lokali i firm gastronomicznych: m.in. Tomasz Czerwiński (Hotel Polonia), Tomasz Latoń (kawiarnia Poza Czasem), Bartłomiej Adamski (Mam Catering) oraz Dawid Wacławczyk (pomysłodawca konkursu, Przystanek Kulturalny Koniec Świata). Jurorami będą także Hanna i Piotr Klimowie (Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku) i przedstawiciele UM Racibórz oraz Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu raciborskiego. Finał zmagań kulinarnych okraszą występy lokalnych muzyków.
– W tym roku w raciborskich lokalach gastronomicznych, tych których przedstawiciele współtworzą jury, po raz pierwszy będzie można skosztować zwycięskiej „Śląskiej Moczki” – informuje organizator konkursu.
Akcja z moczką to efekt porozumienia restauratorów, które ma promować Racibórz na turystyczno - kulinarnej mapie Polski. – Śląska Moczka będzie w ofercie od 25 grudnia do święta Trzech Króli. We wszystkich lokalach będzie w tej samej cenie 6 złotych – podkreśla Dawid Wacławczyk.
(ma.w)