Polsko-Czeskie warsztaty kulinarne
W środę 23 lutego uczniowie klas piątych Szkoły Podstawowej nr 18 im. Książąt Raciborskich w Raciborzu wraz z dyrektor Danutą Skórą i Małgorzatą Rymarowicz-Głąb oraz uczniowie Základní Školy T.G.
Masaryka Opava Riegrowa spotkali się w Opawie na wielkim gotowaniu polskich i czeskich potraw. Było to dla młodych mistrzów kuchni ogromne wyzwanie. W szkolnej kuchni 10 trzyosobowych zespołów ugotowało ponad 10 potraw według wybranych przepisów kulinarnych zdrowej kuchni polskiej i czeskiej. Efekt był doskonały – uczniowie przygotowali: polską zupę pomidorową z makaronem i czeski kapuśniak na kiełbasie, zapiekankę z kurczaka, rybę na parze z ryżem, 3 sałatki: jarzynową, z tuńczykiem i wielowarstwową, 2 pasty, gofry oraz ciastka cytrynowe. Wszystko zrobili samodzielnie – wspaniale ugotowali, pięknie podali, doskonale posprzątali – jak prawdziwi kucharze.
Polscy uczniowie przekonali się, że do przygotowania czeskich potraw m.in. past, sałatek i drugiego dania potrzeba wielu składników i to nie zawsze takich, jakie byśmy sami dodali. Czeskim dzieciom najbardziej smakowały gofry oraz zupa pomidorowa, chociaż odmienna od czeskiej. Gofry zrobiły taką furorę, że trzeba było przygotować dodatkowe porcje.
Wizyta związana była z realizacją działania czwartego mikroprojektu „Szlachetne zdrowie – czyli jestem tym co jem” realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013 „Przekraczamy granice”.
(SP 18)