Stolica zachwyca się żyrafą z Brzezia
Za przykładne oszczędzanie zdobyły laptopa i inne cenne nagrody.
W czasach gdy bank kojarzy się z rosnącym długiem mierzonym kursem szwajcarskiego franka, dzieci potrafią zaoszczędzić nawet 30 tys. zł w ciągu roku szkolnego.
Brzeska SP 3 bryluje w odkładaniu grosza od dobrych paru lat. Jest w tym liderem na Śląsku, a niedawno zajęła wśród Szkolnych Kas Oszczędności trzecie miejsce w kraju. Swoje osiągnięcia uczniowie opisują na blogu internetowym, jest tam już ponad 200 wpisów. – SKO to nie tylko oszczędzanie. Uczymy dzieci pomagać innym. Zbieramy pieniądze na pomoc nawet dla odległych rejonów świata. Korespondujemy tak np. ze szkołą w Tanzanii – opowiada Krystyna Pacharzyna. To ona zaraża podopiecznych pomysłem oszczędzania i wymyśla sposoby na jego promocję. Tegoroczny zrobił wrażenie na najwyższym szczeblu zarządzania u patrona SKO – PKO BP. – Bank sponsoruje w warszawskim zoo żyrafę „Lokatkę”, taką maskotkę kas oszczędności. Postanowiłam, że Brzezie też może mieć swoje zwierzę z długą szyją – opowiada nauczycielka.
Z pomocą plastyka Romana Szczasnego i konserwatora Wacława Glenca, z ekologicznych materiałów dzieci stworzyły makietę żyrafy. Też nosi imię „Lokatka” i jest mniejszą kopią tej ze stołecznego zoo. Szkoła pochwaliła się nią na blogu, a wieść za pośrednictwem lokalnego oddziału PKO dotarła do zarządu banku. – Przekazano nam, że są tam zachwyceni naszym pomysłem i chcą nas nagrodzić za inwencję – mówi Pacharzyna. 16 kwietnia w Brzeziu pojawi się dyrektor raciborskiego banku z oficjalnymi gratulacjami dla oszczędzających, okazją będzie podsumowanie tegorocznej akcji oszczędzania i promowania jej blogiem internetowym.
(ma.w)