Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 18 (1147) Data wydania: 06.05.14

Agronowiny: specjalista radzi

Roman Myśliwiec - prezes Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia, współzałożyciel i wieloletni prezes Fundacji Polski Instytut Winorośli i Wina oraz specjalista w uprawach winorośli w winnicy Golesz w Jaśle

Wino z własnej przydomowej winnicy

Możliwość stworzenia winnic na Raciborszczyźnie, gdzie nie tylko są ku temu sprzyjające warunki, ale nawet łagodniejszy klimat niż na Podkarpaciu, widzi Roman Myśliwiec .

Proponuje uprawy winorośli w formie plantacyjnej, ale również nie widzi przeszkód, aby rosły na działce przed domem. Ponieważ winnica może mieć 100 ha, ale może też zajmować hektar, a nawet dwa ary, pamiętać trzeba, że winorośle sadzi się szpalerem, a każdy krzew powinien mieć własne rusztowanie. Upraszcza to zabiegi pielęgnacje i cięcie. Uprawiać można odmiany winiarskie, ale i deserowe. Z jego 30-letnich doświadczeń wynika, że odmiany deserowe mają mniejsze znaczenie i są gorsze w uprawie w polskim klimacie. Ponieważ są bardziej wymagające, mniej odporne na mrozy i bardziej wrażliwe na choroby. On sam wyspecjalizował się w odmianach odpornych. Wiele z nich to tzw. odmiany północy, które sprowadził ze Stanów Zjednoczonych. Nowe odmiany to krzyżówki będące osiągnięciami różnych instytutów i hodowli, a jednocześnie nie dające specyficznych posmaków. Przykładem jest winorośl swenson red o truskawowo-malinowym smaku, która wytrzymuje temperaturę do -30oC. Jej owoce są różowe, a zrobione z nich wino – białe.

Na wina białe poleca również takie odmiany, jak m.in.: aurora – jedna z najstarszych odmian, bardzo odporna i można ją kupażować z innymi odmianami, seyval blanc – najlepsza odmiana do uprawy szpalerowej, bardzo plenna i co najważniejsze można z niej zrobić jedno z najlepszych win. Ponadto nowsze odmiany niemieckie – johanniter i solaris, a także aromatyczna jutrzenka do kupażowania z seyvalem oraz odmiany północy – la crescent i saint pepin.

Na wina czerwone w polskim klimacie najlepiej nadają się odmiany: cabernet coutis, marechal foch, leon millot, frontenac – odmiana północy, heridan, margette – jedna z najnowszych odmian amerykańskich, a także cabernet dorsa oraz niemieckie acolony. Do najczęściej sadzonych należą odmiany regent i rondo.

Odmiany: perła zali, V64035, rosyjski wostorg, V68021, einset see, agat doński, alden, szwajcarski muskat bleu, węgierski nero oraz schuyler, a także arkadia o dużych owocach, lilla, muskat letni, talizman, arocznyj, wiktoria 5, ajwaz oraz nadieżda AZOZ świetnie nadają się na wina deserowe. Odmiany przeznaczone do uprawy w ogródku, polu lub pod osłonami, wymagają dużo ciepła i staranności w uprawie, a także okrywania na zimę oraz zabiegów chemicznych. Ponieważ oprócz ogromu pracy trzeba mieć też pożytek z uprawy, lepiej sadzić rośliny odporniejsze.

W uprawie winorośli najważniejsze są: lokalizacja, a więc miejsce, w którym winnica ma powstać, materiał sadzeniowy oraz dobór odmian. Winnice powinny być na południowych i zachodnich zboczach i wzniesieniach, które są najlepiej nasłonecznione. Winorośl lubi gleby o odczynie wapiennym, przy czym najlepsze pod winnice są lessy, na których świetnie dojrzewa, owoce mają najwięcej cukru, wzrost roślin jest równomierny, a związki bukietowe są lekkie, ciekawsze i bardziej wartościowe. W teorii winorośl powinno sadzić się na wysokości do 300 m npm, ale istnieją winnice np. na Podkarpaciu na wysokości 400 m npm, gdzie roślina też świetnie dojrzewa.

Sadzonka winorośli, zgodnie z normą europejską musi mieć trzon korzeniowy, który od nasady przyrostu ze szkółki do nasady korzeni wynosi minimum 25 cm. Dołki na sadzonki powinny zostać przygotowane na głębokości 40 – 45 cm, ponieważ korzenie muszą być osadzone głęboko, ze względu na zimowe przemarzanie gleby. Poza tym posadzona w ten sposób roślina jest bardziej odporna na suszę. Sadzonka powinna być też na zimę przykryta kopczykiem na wysokości 1 – 1,5 cm. Tę technologię produkcji sadzonek opracowaną przez Niemców stosuje się dziś na całym świecie.