Specjalna dieta dla seniorów
Smakowite pasty i surówki przygotowywali w ramach warsztatów żywieniowych słuchacze Śląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Raciborzu. Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały cyklem wykładów lek. med. Ewy Woźniak oraz dietetyk Joanny Chmiel na temat chorób układu pokarmowego, zapotrzebowania na składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy), a także zasad właściwego komponowania posiłków.
Cykl 12 spotkań pn. „Odżywiam się smacznie i zdrowo”, służy przełamaniu stereotypów żywieniowych u osób starszych z problemami zdrowotnymi, którym często trudno zmienić swe nawyki w jedzeniu. Tego uświadamiającego zadania podjął się Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku, a finansowo przedsięwzięcie wsparł prezydent miasta Racibórz.
Pierwsze warsztaty, jak zapowiedziała dietetyk Joanna Chmiel, mają za zadanie pokazanie, jak ważną rolę pełnią w żywieniu warzywa, jak można umiejętnie łączyć je z owocami, błonnikiem, zachęcała też do jedzenia w formie sałatek owoców mniej znanych, a bardzo smacznych, jak np. awokado.
Prezes uniwersytetu trzeciego wieku Czesława Kordyaczny przypomniała, że w planie kolejnych warsztatów dla słuchaczy uczelni są dietetyczne desery, zupy, dania mięsne i sałatki.
(ewa)