Nie tylko rolada, kluski i modro kapusta…
Gmina Krzyżanowice. Tytułowe danie zapowiada projekt pt. „Smaki Pogranicza Morawskich Wrót”, dotyczący tradycyjnej żywności, regionalnych potraw i innych produktów lokalnych na terenach gmin Krzyżanowice, Godów i Gorzyce.
Spośród wielu zadań, które zrealizowano, najwięcej emocji wzbudził komponent pod nazwą „Wakacyjna Kuchnia Babci”. Polegał on na przeprowadzeniu międzypokoleniowych zajęć kulinarnych w 11 ośrodkach kultury zlokalizowanych na obszarze LGD Morawskie Wrota. W zadaniu wzięły udział m.in. świetlice z gminy Krzyżanowice (Chałupki, Zabełków, Rudyszwałd, Owsiszcze i Tworków). W ten sposób 225 uczestników młodych i starszych gotowało, piekło i rozmawiało o lokalnych zwyczajach. Już same tytuły tych zajęć brzmiały bardzo interesująco np. „Pośniodomy i pogomy”, „Obiod po ciężkim dniu na Śląsku”, „Świąteczny obiod i inne”.
Najczęściej przygotowywano: swojskie nudle i nudel zupa, kardinadle, rolady, kluski i różne kapusty oraz wypieki: zisty, ciasteczka i rogaliki, a do tego kompoty albo bonkawa. Wspólne krojenie, szatkowanie, „kulanie”, wycinanie, obieranie zaangażowało w pełni młodych uczestników, zaś starsze panie z chęcią udzielały porad, pomagały i cierpliwie wyjaśniały, a w czasie przerwy opowiadały o tradycjach kulinarnych lub stroju ludowym.
Zajęcia te uświadomiły uczestnikom, jak ogromną rolę odgrywa kuchnia w kształtowaniu naszej tradycji i tożsamości kulturowej. Jednocześnie były wspaniałą zabawą i sprawiły dużo radości zarówno dzieciom, młodzieży jak i gospodyniom. Były też wyzwaniem organizacyjnym dla ośrodków kultury.
lgd