Kwiat symbolem krzanowickich seniorów
Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić – wytłumaczyła słowami Marka Twaina ideę wspólnych spotkań przewodnicząca koła emerytów i rencistów w Krzanowicach Katarzyna Łozińska.
Kolejną więc okazją do świętowania był doroczny Dzień Seniora zorganizowany w Domu Kultury w Borucinie, a przygotowany przez aktywny zarząd krzanowickiej organizacji emeryckiej. Jak zwykle z pomysłem, bo symbolem uroczystości stał się kwiat, którym panie przystroiły sobie włosy i stroje, a panowie butonierki.
Podczas uroczystości z udziałem 115 seniorów, życzenia złożyli emerytom i rencistom wiceburmistrz Krzanowic Jarosław Gałkowski i przewodnicząca Zarządu Rejonowego PZERiI w Raciborzu Krystyna Loch. Święto seniora było też okazją do wyróżnienia i podziękowania osobom najbardziej zaangażowanym w działalność koła. W tym roku Złote Odznaki Honorowe ZG PZERiI w Warszawie zostały przyznane wiceprzewodniczącej Krystynie Mandrysz i przyjacielowi koła, dyrektorowi MOK w Krzanowicach Marianowi Wasiczkowi. Wyróżnienia otrzymali także członkowie zarządu koła: Barbara Pietrzak, Józef Kocem, Barbara Kowal i Dorota Turek. Przewodnicząca koła podziękowała pozostałym członkom zarządu: Reginie Kuczerze, Teresie Mandrysz, Krystynie Wielochowskiej, Marcinowi Grzesiczkowi, Cecylii Kostce, Annie Hajduczek-Kudeli, Janowi Nowogórskiemu i Lucjanowi Wołczykowi. Kwiaty i wiele serdeczności przekazano też kierującejiekołem Katarzyna Łozińskiej.
Dzień seniora był okazją do powitania nowych członków krzanowickiej organizacji emeryckiej, której szeregi zasilili: Ludwig Grzesiczek, Jerzy Mrazek, Edeltrauda Lukaszek, Zofia Sosna, Alicja Paprocka, Leon Lamczyk, Dorota Hanczuch i Jozef Herzog. Gośćmi seniorów byli w tym roku emeryci i renciści z zaprzyjaźnionej Chuchelnej.
(ewa)