Kulinarne cuda na Wielkanocnych Stołach
Pietrowice Wielkie
19 marca w pietrowickim Centrum Wystawienniczo-Kulturalnym odbył się coroczny konkurs potraw wielkanocnych. Na czternastu stołach prezentowano kilkaset potraw, które przygotowały gospodynie z każdej gminy powiatu. Poza wioskami gminy – gospodarza stoiska wystawiły: Łańce, Owsiszcze, Gamów, Nędza, Kuźnia Raciborska i Pietraszyn.
Jak co roku potrawy oceniało jury, w którego skład weszli: przewodnicząca Bożena Maślanka z zarządu Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Irena łaba z raciborskiego KRUS-u, radna powiatowa Brygida Abrahamczyk, Barbara Majnusz, z ramienia starostwa Krzysztof Sporny, Łucja Krupa reprezentująca wojewódzkie KGW oraz posłanka Gabriela Lenartowicz.
Przewodnicząca jury określiła spotkanie jako łączące tradycje ze smakiem. – Wydobywamy ze stołów zapomniane smaki naszych babć, smaki dzieciństwa i potraw często zapomnianych – powiedziała. Patroni konkursu: wójt gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek oraz starosta Ryszard Winiarski zapewniali jak bardzo zależy im na pielęgnowaniu tradycji. – W codziennej pogoni życia, w atmosferze świąt, warto się zatrzymać i posmakować. Można też podglądnąć i coś samemu przygotować w domu – zachęcali.
Jurorom smakowanie i ocenianie zajęło wyjątkowo dużo czasu. Część publiczności była już tak głodna, że dostała jeść jeszcze przed oficjalnym otwarciem stoisk. Miało to dobrą stronę, że po otwarciu nie było już tak wielkich kolejek. Frekwencja była zresztą chyba nieco niższa niż lata wcześniej. Niektórzy tłumaczyli to ostatnią wolną sobotą przed świętami.
Potrawy były oceniane w kategoriach: śniadanie, obiad, deser i nalewki. Oczywiście nie było jednego zwycięzcy. Wszystkie delegacje gospodyń zostały nagrodzone i wyróżnione. Jurorzy wymienili nieraz po kilkanaście potraw wartych spróbowania. Najlepiej więc było spróbować samemu i za „ile łaska” wziąć kawałek do domu. Pełna galeria uczestników i potraw na naszej stronie internetowej: www.nowiny.pl.
(woj)
Anna Rostek z Żerdzin podała nam przepis na babkę drożdżową z cynamonem:
Składniki:
30 dkg maki, 1 szklanka cukru,
1 jajko, 1 żółtko, 8 dkg masła, 3 dkg drożdży, 3/4 szklanki mleka.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże – zrobić rozczyn, masło zarumienić, mąkę i cukier wsypać do miski dodać szczyptę soli i jajka. Jak rozczyn podrośnie wlać do miski z pozostałymi składnikami i wmieszać (ubić) ręką na jednolitą masę. Dodać masło. Ciasto następnie rozwałkować i posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, Zrolować i włożyć do formy. Piec pół godziny w temp. 200ºC.